Tuesday, 15 April 2014

Wedding Checklist Part 4


dear diaries..


rasanya ni 2nd last update untuk wedding checklist kita..
sebabnya kita rasa macam banyak yang dah complete..
cuma ada sesetengah tu, kena tunggu dekat dekat majlis baru boleh beli kan..
contoh macam doorgift..
kalau beli sekarang, alamat membusuk la dia..
hehe


kita rasa persiapan majlis kita memang sesimple dan semudah mungkin..
takde nak beria-ria sangat..
janji nikah, pastu jamu orang makan..
nak kata baju bersanding vogue the vast..tak langsung..
majlis pun buat simple sangat-sangat..
yang penting bagi kita..makanan..
sebab kalau makanan sedap..orang lain dah tak pandang cacat cela pelamin ke..baju pengantin ke..makeup pengantin yang macam opera cina ke..
cuba kalau makan tak sedap, hatta pergi tempah baju dekat jovian mandagie pun jadi isu..
tempah pelamin dekat reka teemor yang punya lawa tahap meroyan tu pun orang kata buruk..
nasiblah wahai sang pengantin..
mulut manusia kan..
tak mampu kita nak tutup satu-satu..
yang penting kita ikhlas dengan apa yang kita buat, kita jamu..=)


ni checklist terbaru kita :- 



1. Wedding Dates

Nikah - 31 Mei 2014
Reception - 1 Jun 2014
Bertandang -7 Jun 2014


2. Venue

Nikah - Surau @ rumah (tak decide lagi)
Reception - Dewan Daerah Batu Gajah
Bertandang - Rumah encik tunang


3. Time

Nikah - Petang
Reception - 11.00 till 4.00 pm
Bertandang - 12.00 till 4.00 pm


4.  Theme Colour

Nikah - creme & white & silver
Reception - range of blue, yellow, cream & white
Bertandang -blue jugakss..=p


5. Wedding Attires

Nikah - Done
Reception - Done
Bertandang - Done


6. Tudung/Veil

Nikah -Done
Reception - Done
Bertandang - Done


7. Shoes

Nikah - pending
Reception - Done
Bertandang - Done


8. Important Things

Duit Hantaran - pending
Mas Kahwin - pending
Jurunikah - pending
Hantaran - pending
Henna - Done
Katering - booking done
Invitation Cards - Done - drafting process
Guests List - pending
Marriage Course (Bride) - Done
Marriage Course (Groom) - Done
HIV Test (Bride) - Done
HIV Test (Groom) - Done
Application Form (Bride) - pending
Application Form (Groom) - pending


9. MUA

Nikah - Done
Reception - Done
Bertandang - Done


10. Bridesmaid

Reception - pending
Bertandang - pending


11. Family Attires

Nikah - Done
Reception - Done
Bertandang - Done


12. Rings

Bride - pending


13. Hantaran

Bride Side...
1.Baju Melayu - Done
2. Towel - Done
3. Sejadah & Buku - Done
4. Kek - pending
5. Kasut - pending
6. Sirih junjung - pending
7. Manisan - pending


Groom Side...
1. Baju kurung - Done
2. Kasut & Handbag - Done
3. Sirih junjung - pending
4. Cincin & Mas Kawin - pending
5. Manisan - pending


14. OP

Nikah - Done
Reception - Done
Bertandang - pending


15. Doorgift

Reception - Done


16. Bunga Pahar

Reception - pending (in progress-diy)


17. Handbouquet

Nikah - pending
Reception - Done
Bertandang - Done


18. Other Stuff

Signage - Done
Welcome Signage - Done
Corsage - Done
Centerpiece - Done
PA System - Done booking


19. Honeymoon

Date - pending
Destination - pending



see tinggal sikit jek lagi yang pending kan..
borang nikah encik tunang dalam proses..tunggu dapat surat nikah jek..
hopefully hujung bulan ni kita dah boleh hantar dekat pejabat agama..insyaAllah


barang hantaran, tinggal encik tunang punya barang jek..dia tak beli lagi..
kami beli asing-asing sebenarnya..beli barang sendiri pastu tukar jek nanti..
barang hantaran kita setel dah..beli masa dapat duit claim haritu kan..lega..


kad kahwin pun awal bulan depan dijangka siap..so start awal bulan depan kita dah boleh edar..
tadi baru jek email first draft dekat vendor..
kira cepatlah dia buat kerja..sebab haritu janji seminggu dua lepas bayar deposit baru dia email draft..
ni baru dua tiga hari jek, dah email..kita suka..=)


bride's maid??
itu memang menjadi isu dan masalah bagi kita
sebab sampai sekarang kita tak tahu nak mintak tolong sapa jadi bridesmaid kita..huhu

susah sangat nanti, kita mintak tolong jela mana-mana makcik yang ada..
sebab nak mintak bestfriend..sume dah kawin and ade baby..
tak sesuai pulak nak jadi pengapit kita kan..
bantainya mak dia tengah teman kita atas pelamin..
anak dia menjerit kat bawah nak susu..
cancel..
hehehe


 oklah..tu jela kot..

kalau ada progress lain nanti kita update..
so far, kerja2 diy dah hampir setel..
kerja pun tak banyak sangat dah nak kena buat..
tunggu hari kejadian jek sekarang ni..
get ready persiapan mental dan emosi..
penting tu..


 ingat hujung bulan ni or awal bulan depan nak pergi spa..
tengah survey mana tempat yang best kan ipoh ni..
yang penting kita nak melayu..
ade survey satu tempat dekat taman canning ipoh..
macam best..
nanti kalau kita pergi, kita buat review hokey..


till then..


have a nice day ahead..


x0x0..



p/s : nak beli groupon untuk classic meni & pedi la..rm 35 tu..murah kot..
hehe


 

8 comments:

  1. Betul tu kita kena utamakan makanan untuk tetamu,
    kena bagi yg terbaik untuk tetamu yg datang..
    Yna Lagi sebln lebih je lg..waaa kita pulak yg excited..all the best dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul miss hidy..buat kenduri kawen ni tak boleh pentingkan diri sendiri..nak ikut kehendak hati sendiri..sebab ramai yang akan meraikan kita kan..=)

      tetiba miss hidy cakap gitu, kita jadi cuak pulak..hehe

      all the best untuk miss hidy jugak..=)

      Delete
  2. Good luck..baru follow kamu..buat majlis ni kena besederhana je dear.mulut org ssh nk ttup..yg penting awak happy dgn wedding awak sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak..thanks la sudi nak follow blog kita yang tak seberapa ni kan..^^

      tu la impiannya..biar sederhana, tapi semua orang gumbira..=)

      Delete
  3. aaaaa.. nak pg spa jugak....
    tgu laa lepas baby besar sikit... skrg ni asyik risau je bila tinggal dia lama2 even time pg kerja...huhu

    ReplyDelete
  4. jom..jom

    da ade anak ni, semua menda kita buat asyik pikir pasal anak jek kan..
    (macam dah ada anak jek kita ni..hehe)

    ReplyDelete
  5. waa..xlama lagi..dah nervous x?;) moga berjalan lancer & dipermudahkan...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..tak lama jek lagi..
      kalau tak tanye, takde pun rasa nervous..
      tapi bila ditanya, mulalah nervous tu datang..hehe

      Delete