Monday, 29 July 2013

tips untuk ber'chambering'...

salam kawan-kawan..


selain nak raya nih,
pada budak2 law yang tengah tunggu result or tunggu lepas raya baru nak memikirkan tempat untuk buat chambering..
ni meh akak senior nak bagi sedikit tips..hehe..senior sangatlah kan..


pada yang tak tahu..
chambering tu ape?


chambering tu..
dalam maksud pasarnya adalah..
latihan praktikal selama sembilan bulan sebelum anda dapat melayakkan diri untuk bergelar peguambela dan peguamcara mahkamah tinggi malaya..
selepas anda menamatkan ijazah undang-undang anda..pastikan result dah dapat untuk apply chambering..kalau tak ianya hanya dipanggil attachment sahajalah..
so, dalam tempoh sembilan bulan (bulan sembilan bulan 10 hari ye adik2) tu, anda akan duduk di bawah ketiak master anda aka partner firm atau senior lawyer aka the boss..
jadi, dalam tempoh sembilan bulan tu, pandai2 lah mengampu or amik hati master anda supaya anda dapat ber'longcall' dengan gumbiranya..(kadang2 kalau master baik hati, nanti diorang sponsor majlis korang)..=)


tips ni hanya terpakai untuk firm2 di ipoh sahajalah ye..
sebab aku berchambering di ipoh..
so kalau tanya pasal situasi di tempat lain..
i have no idea..really
sangat sempit rupanya skop tips berchambering ni..haha


tujuan aku buat entry ni..
bukanlah untuk mendabik dada..
saja nak kongsi pengetahuan dan pengalaman dengan orang lain..
disebabkan pengalaman aku yang disaster gila..
so, aku tak mau everyone repeat the same mistakes..
adik aku pon bakal berchambering..
tapi dia nak start lepas raya,,sebab 18hb ni dia nak pergi holiday ke bali dulu dengan firmmates dia..
serius jeles gila..huhu..
and disebabkan dia pun selalu tanya aku macamna macamni..
so, apa kata aku buat entry khas untuk chambering ni..tak tahulah ada orang nak baca pon tak,
tapi kurang2 aku dah cuba sampaikan sesuatu..
takdelah korang kata blog aku ni syok sindri, tak berinformasi langsung kan..
aku dulu mula2 nak chambering dulu pon terkapai2..
what to do..next? next?...
tu la padahnya aku ni jenis tak bergaul dengan orang..kera sumbangla katakan..
so, padan muka lah kan dapat tempat yang hazab..huhu..
so adik2..jangan tiru akak okey..=p



1. bila nak start?


ni soalan yang paling femes la..
bila nak start chambering?
bergantung pada hati dan kerajinan masing2 la..
aku dulu lepas dapat result, terus cari firm..
yelah, kang cari sebelum result kuar, bantainya terkantoi paper, satu kerja la pulak kan..malulah..haha..
tapi, kalau kat ipoh ni, baiklah anda cepat2 cari firm lepas dapat result..
sebab ipoh ni bukan macam kl..
firm sume gempak2 kan..sini firm mostly tahap sederhana ke kecil..big firm adelah, tapi tak banyak..so kalau nak masuk big firm, kena compete dengan orang lain lagi kan..
tapi rasa akulah, kalau pergi perak bar tu,
kadang2 tengok jugak..batch ni ramai budak chambering..batch yang depan, tak banyak..
so depends on your luck la..kalau ramai, compete cari firm..
kalo tak ramai, ikot suka la kau nak cari firm gane..
tapi masalahnya, nak ke diorang amek kau??
jangan risau, insyaAllah mesti ada..jangan pertikaikan rezeki okeh..




2. nak cari firm macamane?


macam aku cakap tadi..
mostly firm kat ipoh bersaiz sederhana ke kecil..
makna sederhana ada 3-4 orang lawyers dalamnya..
yang kecil, below tu lah..takkan tu pon tak tau lagi..haha..
ade jugak firm yang ade sampai 9 lawyers..
so, kalau nak tahu info pasal firm and lawyer dia..
silalah bukak malaysia bar..
click kat bahagian find a law firm..
jangan malas2 nak buat research okeh..
kalau sekarang dah malas, macamane nak buat chambering..
mostly banyak keje yang kena research..research..research..phewww..

one more thing..
kalau kenal mana2 senior yang dah buat chambering dekat tempat korang nak buat..
riki2 lah diorang tanya ok ke dak firm tu..firm ni..
janganlah jadi katak bawah tempurung sangat..
memanglah experience setiap orang berbeza..citarasa setiap orang lain..
tapi at least, kalau dah tahu sikit, adelah idea firm tu macamana..
jangan ambil 100% ape yang senior cakap..sometimes tak semua benda betul..
tapi pandai2 koranglah..dah besau kan..takkan semua nak suap jek..
melampau...




3. brape banyak dapat elaun eh?


hohoho..ni paling2 feveret..
semua mata duitan kan..
tapi kalau kau berangan nak dapat elaun ribu riban..
lupakan sajalah..
pegi cari firm kat kl or jb..
kat ipoh tak dapatlah kau ribu riban..
paling tinggi aku penah dengar rm900..tp tu pon keja bagai nak gila..pegi court bawak file sampai dah tak nampak muka..huhu
paling sikit..rm 300..
average rm 500-700
depends pada firm yang korang carilah..
tapi macam kawan aku, dulu dia chambering elaun rm 300 jek..
tapi disebabkan dia suka dok firm tu, dia terima jek..
so, depends pada korang..
jangan nak berlagak sangat kalau dah chambering tu..tambah kat ipoh nih..
jumpe senior, senyum pun tak..siap langgar bahu lagi ade..
have some respect and manners la sikit..
orang awam tengok kot..
kalau baru start chambering dah hidung tinggi..
tak tau lah lepas dah longcall nanti..hurmmm...




4. dah dapat..interview..nak tanya apa?


ok, lepas proses mencari firm dah selesai..
dan korang pon dah dapat firm yang menjadi idaman hati..
kenalah pergi interview..
ade interview gak ye??
haruslah..ingat apply then trus masuk jeke..
so, kalau dah namanya interview, bawaklah resume, pakai sopan2..jangan datang lewat..
first impression, kenalah tunjuk yang baik2 kan..
so, nanti, kalau bos tanya ada apa-apa soalan??
kalau dia tak cakap pasal elaun, tanyalah pasal elaun..
tanya pasal kos filing paper untuk chambering..tapi ni sebenarnya wajib untuk firm yang bayarkan..just tanyalah, kot2 dia tak nak bayar, tak ke haru..
macam aku dulu tanya nak semayang kat mana..
bukanlah nak kata aku alim ulama..tapi tu kan menda wajib..bukan harus, or sunat..
jangan terkejut ye ade firm yang tak bagi semayang..
and ade firm yang tak bagi amik air semayang..
nama firm-firm tersebut terpaksa dirahsiakan..supaya aku tak kena saman plak nanti..=(
so, aku rasa menda tu memang wajib kena tanya..lainlah kalau korang memang tanak semayang..huhu..
pastu tanyalah ape korang nak tanya..
skop kerja macamna ke, claim outstation dapat ke??
tapi janganlah cerewet sangat..
selagi korang tau itu hak korang..jangan melampau2 sudah..
suruh pegi outstation, tak boleh..
suruh pegi court, tanak..
da tu watpe chambering..baik dok rumah jela kan..=p




5. filing paper


kalo korang dah confirm dapat firm..
pastu kena filing paper untuk mulakan chambering..
tarikh chambering hanya bermula selepas korang filing paper..
dia ada borang 1 sampailah borang 8..
mula2 filing borang 1 dengan 2 dulu..
lepas 3 bulan, filing borang 3, 4 dengan 5 untuk shortcall..

shortcall tu ape??

shortcall tu, korang dah boleh appear depan majistret dengan hakim dalam kamar je..

masa filing borang 1 dengan 2 tu, tak boleh appear lagi depan hakim or majistret..
setakat familiar dengan persekitaran dulu..
shortcall tu start lepas 3 bulan dari tarikh filing paper 1 dan 2..
lepas tu barulah korang akan filing borang 6,7 dan 8 lepas dekat2 nak habis tempoh sembilan bulan untuk longcall pulak..

longcall tu ape pulak??

longcall tu adalah hari terakhir korang sebagai budak chambering..
dan hari permulaan sebagai seorang lawyer..
tapi belum jadi lawyer sepenuhnya,,sebab kena daftar dengan majlis peguam dulu..
dah dapat practising certificate dengan sijil annual barulah boleh prektis..=)

semua dokumen tu kena filing dekat KL..
tapi tak tahulah sekarang..korang refer balik dengan bar masing2..
sebab dah wujud sistem e-filing nih, aku kurang arif sikit..



6. dalam tempoh chambering


dalam tempoh chambering tu..
korang kena duduki satu exam..
Exam ethics & professional standards course..
korang kena lepas exam ni and dapatkan sijil..wajib untuk longcall..
sebab sijil tu kena attach sekali dengan borang 6,7 dan 8 nanti masa filing..
jangan pandang exam ni sebelah mata tau..
memang susah giler..
bar nanti akan providekan korang dengan notes..tebal giler..
so, kenalah baca notes tu untuk jawab exam..
ada dua tempat exam..
satu dekat KL..bar council..
satu lagi dekat penang..dia buat dekat bayview hotel..
kalau dekat kl every month ade rasenye..
tapi kalo dekat penang setahun 2 kali jek..kena daftar awal2 supaya nanti korang dapat tempat nak amik exam..tak kira penang or KL..bukan kau sorang jek nak amik exam..beribu lagi ok..
kalau tak nanti sembilan bulan dah habis, tapi exam tak pegi lagi..memang lambatlah korang nak longcall..
kalau fail?? kena repeat ye balik..
ala, macam mase belajar dulu lah..=p

selain sijil exam,
kena ada sijil pengecualian peperiksaan bahasa malaysia if korang amik spm dulu bm dapat a..
aku lupa b or c boleh ke dak..
tapi kalo korang grad uni oversea, takde spm, kenalah amik exam bm pulak..
yang tu aku tak tau, kena tanya orang yang amik la ok..


selain tu, dalam tempoh chambering tu,
watla kerja dengan baik-baik..
ikot cakap master selagi menda yang kau buat tu tak haram ke..
janganlah master suruh kau pegi jumpe client, kena minum todi, ko buat jugak..
jangan jadi biol sangat hokey..
enjoy your chambering..
sebab nanti bila dah kerja, tak sempat nak merasa enjoy dah..
jangan jadi macam aku ni..
chambering tak enjoy, apetah lagi bila dah kerja..
nasiblah badan..nasib dah tender resignation..leh berehat sebentarkan..bersama kit kat



7. longcall


lepas semua filing papers korang in order, maksudnya teratur..
and dah serahkan pada jabatan peguam negara and majlis peguam..
jangan lupa call diorang tanya ada bantahan tak nanti masa tarikh longcall..
kalau takde, alhamdulillah, kalau ade, cepat2 solvekan..nanti lagi lambat longcall, lagi lambat korang nak kaya..haha..
lupe, menda paling penting, masa isi borang 1 sampai 8, jangan buat mistake..
even single little one..
aku dulu silap eja binti..aku eja bt jek..
so cek korang punye ic before isi borang ok..memang penting..
lepas tu kalau dapat sijil bm dengan exam, cek nama betul or tak..
sebab kadang2 salah eja lah, ape lah..and tu mungkin sebab longcall kau ditolak..huhu..
sampai sekarang aku eja nama full siap binti, bukan bt..
takut pisang berbuah dua kali..nasib aritu jadi masa nak filing borang 1 and 2, so masih boleh diperbetulkan..kalau masa longcall baru perasan, mau nangis tak berlagu lah..huhu..


biasanya, lepas jek longcall depan hakim tu,
korang akan buat majlis makan2..
kalau banyak duit, buatlah kat hotel ke, restoren ke, club ke..
sebagai tradisi lepas longcall..
siapa korang nak panggil??
ikot sukalah, lawyers2 senior, hakim2, pendaftar, timbalan pendaftar, penolong kanan pendaftar, majistret, kawan2..
tapi kena ingat, makin ramai korang jemput, makin rabaklah poket korang..
melainkan korang banyak duit..takpon join dengan chambee lain yang longcall sama dengan korang wat majlis, lagi jimat duit..
macam aku cakap mula2 tadi..
ada setengah master yang baik hati sponsor majlis korang..
ada yang sponsor 50-50..
depends pada rezeki korang la kalau dapat master yang baik giler kan..
aku dulu, buat makan2 kat opis jek, sebab aku sorang budak ipoh yang longcall kat sini, yang lain budak kl and negeri lain..
aku just tempah katering, ajak lawyer2 datang mkn kat opis..tak mampu aku nak wat kat hotel..
elaun pun ciput..
janji ada dari takde langsung kan..



8. nasihat-nasihat


if korang berniat nak kerja dekat tempat yang sama korang longcall, pastikan korang baik and ramah dengan senior lawyer..
supaya nanti senang korang nak mintak kerja..
aktif dengan bar pon ok..rajin menyembang dengan senior2 lawyer..
coz once they get to know you better, then they will have good impression on you..
nanti boleh demand gaji banyak..haha..


selain tu, enjoy your chambering months..
kalau zaman chambering, buat salah, still master korang boleh tolong coverkan..
kalau dah kerja, then buat salah, bos korang tolak dekat korang balik..
nak malas2 time chambering takpe lagi..
tapi time dah kerja, nak malas2 tu, sikit2 takpelah kot..kalau teruk sangat, macam tak berkat jela gaji yang korang dapat tu kan..hurm..


pastu kalau korang nak contoh borang ke ape..
jangan malu2 mintak dekat aku ok..
mana yang aku boleh tolong aku tolong..
sebab aku pon dah merasa zaman kelabu-kelabu asap dulu..
tak tau nak buat apa..
mengharapkan cakap2 senior dan kawan2..
sebab kita chambering nih takde satu guideline yang lengkap..
setiap tempat berbeza cara..tu yang susah..
aku ada lah print satu guideline ni, tapi aku pon tak ingat dapat kat mana..
if sape2 nak, email jek aku, nanti aku bagi..=)

oklah..panjang gila entry nih..
lenguh tangan aku menaip..hehe..


mana-mana yang tersilap info tu, aku mintak maaf..
2 tahun dah tinggalkan..mesti ada yang dah berubah kan..
(takdelah senior mane..haha)


ni cumalah general tips dari aku..
takde kaitan dengan kehidupan orang lain..just based on my true experienced yang disasta tuh..hukhuk..


till then..



selamat ber'chambering' sembilan bulan..=)


p/s : mula2 tak best, tapi bila dah keja, baru tau best chambering tu..

depends pada orang jugak..
kalau ada yang tak best pn, tak best tang elaun jelah..=p


sape2 rase nak share tips diorang jugak, dipersilakan..


x0x0



update :

lately ni banyak terima pertanyaan daripada budak-budak yang baru nak chambee..
akak memang ada sample borang 1 sampai 8 tu.
tapi tu 2 tahun lepas..
akak takut sekarang dah berubah..nanti naya kt korang pulak kan..
nak lagi selamat, korang call bar negeri masing-masing, tanya the latest procedure..
insyaAllah diorang akan tolong..tanya baik-baik..lagi better pegi terus bar tu..
pasal guideline tu, akak memang ada print satu guideline dulu..
itupun akak google kat tenet..maybe amik dekat web bar council..akak pun tak ingat..
kalau nak boleh, tapi akak kena cari dulu ok..sebab dua tahun da, tak ingat letak mana..
wuwuwu..

all da best korang..
=)

14 comments:

  1. salam akak..sy ni br nk strt chambering...tp xbuat kt kl.skrg confuse dh nk strt cmne semua...borang 1 n 2 setahu kene donload sndiri tp ade ckp mitak kt court.pn fenim dh la...bole x nk guideline yg akak gtau tu??huhu ni emel sy, amirah_6690@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..akak chambering 2 thn lps, takut dah tak sama dengan procedure skrang..huhu..macam akak dulu borang 1-8 tu beli dekat perak bar sebab akak buat dekat ipoh..rm5.00..tapi kalau ade kawan2 dah beli, boleh jek fotostat..cuma sekarang akak tak tahulah samada boleh beli lg gitu atau kena download ke apa..pasal guideline tu, nanti akak cari balik..tak ingat letak mana..rasa dulu akak download dekat web bar council..tapi bila tgk balik tadi tak tahu kat mana pulak dah sebab dulu-dulu akak google jek..nnt kalo dah jumpa akak email ye..tp maybe lewat sikit la..keje byk sgt skrg ni..meanwhile, all da best ok..enjoy ur chambering moment..kuatkan semangat, jangan sombong and malu bertanya dengan seniors sbb nanti bila kita dah keje, diorang jugak yg akan banyak membantu..share my experience yang tak seberapa ni lah..=)

      Delete
  2. nak tahu kos anggaran untuk borg 1 hingga 8 untuk buat chambering hingga tamat long call...jaikayliu@gmail.com..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. araound 600-700..tapi takpe sebab nanti master awak yang akan bayar..kalau diorang tak bayar, report dekat bar council ok..=)

      Delete
  3. no 4 tu sgt2 setuju..dulu saya chambering kat johor ade laaa opis lawyer nie staf melayu tapi surau n tempat nak sembahyang pn takde..saya solat dekat surau kedai makan..n bila dah keje pon kat satu opis nie sume staff melayu tapi erk..bila ty akak selalu solat dekat mana? kteorg solat kat umah jee..nak tggu kol 630 baru nak solat ke..alahai last2 solat dlm bilik opis jee time dieorg keluar lunch

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sekarang ni memang kena tnya bab2 solat ni..even kalau firm tu melayu, belum tentu semayang kan..tak katalah kita baik sangat..tp solat tu kan wajib..

      aje jek pernah nampak lawyer firm lain bila nak solat, terpaksa pergi masjid..nasibla ofis dekat dengan masjid..kiranya, kalau tempat tu takde ruang khas untuk solat, kena pandai2lah bawak diri..=)

      Delete
  4. Saya nak tanya. Saya buat chambering di perak insya-Allah bakal long call bln 6 ni. Saya hendak tanya, saya long call di perak so untuk Notis Perbicaraan, Draf Perintah & Perintah heading dia kena letak Mahakamh KL atau Mahkamah yang kita long call? terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. congrats..
      hurm kalo ikot kite punye sample dulu letak heading mahkamah ipoh sebab kita longcall dekat ipoh..notis bicara tak sure sbb tak buat..

      Delete
  5. Salam Kak.

    Saya nak buat chambering bulan 9 nanti. So nak minta pendapat akak utk recommendkan firms yang okay boleh tak? Saya takde senior yg buat area Ipoh. Mostly buat area Klang Valley. So takde sapa nak refer. T___T

    ReplyDelete
  6. salam kak. saya nak tanya. kena bayar ke nak buat long call? sebab masa saya praktikal dekat mahkamah, timbalan pendaftar tu cakap kena bayar. tapi saya tak ingat sangat.

    ReplyDelete
  7. I nak sambung law. Just nak tahu nanti kalau I tak buat chambering still boleh grad tak, sebab I tak look forward to be a lawyer pun. Macamana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde problem pun nak grad dear sebab lepas grad baru kita boleh apply mintak chambering..=)

      Delete
  8. Lepas serahkan filling papers tu, buat longcall depan hakim eh? Macam mana longcall depan hakim tu eh? Tanya soalan or apa? Tq.

    ReplyDelete
  9. Kira-kira umur kita berapa time kita longcall dan dah jadi lawyer eh? Ambik LL.B pada umur berapa boleh? Tq.

    ReplyDelete