Monday, 14 April 2014

tawar-menawar


hi korang..


kita nak tanya dekat koranglah kan..
siapa yang terer bab tawar-menawar ni??


kita yakin, ramai b2b kat luar sana yang memang pandai dan expert pasal bab tawar menawar..
tapi bila tanya kita??


kita tak pandai langsung..haha



situasi 1


kita : makcik, berapa harga kain pasang ni ye?
makcik : makcik bagi RM 50 dik
kita : tak boleh kurang lagi ke makcik??
makcik : tak boleh dik..murah dah tu..
kita : ok makcik, nak yang ini..




situasi 2


kita : cantiknya baju ni..berapa ya kak??
kak : RM 50 dik
kita : ala kak, kurang la sikit..rm47 boleh??
kak : okeh

(padahal orang lain bargain la sampai RM43 ke kan..koman RM45..haha)




situasi 3


kita : kak, berapa harga mandian cathy doll ni??
kak : hurm...jap ye..RM 15 dik
kita : ok kak, nak 2




ha, nampak tak situasi-situasi kat atas tu..
itulah diri kita sebenarnya..
haha



kita tak pernah nak try bargain bermati-matian..
asal kalau orang tu bagi kurang singgit dua pun kita dah hepi bukan main..
siap canang kat orang lain murah dah harga tu..
padahalnya, boleh dapat lagi murahhhhh kot kalau pandai mengecek kan..



macam sorang housemate kita ni dulu..
memang dia akan bargain bemati-matian..
siap kalau akak tu tak nak bagi murah..memang dia takkan beli..
kalau nak beli pun biar dapat harga dia nak tu..
hebat...


sorang lagi kawan kita..
memang pandai mengecek..sebab dia pun peniaga jugak..
so, kalau pergi shopping dia ada sama..
memang kita mintak tolong kat dia bargainkan untuk kita..
dari harga barang RM50
kalau kita bargain dapat RM48
dia bargain dapat RM40
 sape tak suka kan..haha



bagi kita la..
kalau barang tu kita dah suka..
tak kisah dah murah ke mahal sikit..
janji dapat..
memang kelaut la skill tawar menawar tu kan..
 skill tawar menawar tu hanya akan digunakan bila duit dah takde, tapi nak jugak membeli..
time tu baru mintak kurang..
kalau tak, orang tu kata RM20, RM20 la kita bayar..


ni kita cerita dekat tempat yang boleh bargain ye..
kalau shopping kat shopping mall, mana nak bargain pulak..
^^


oklah, nothing much nak cerita..



oh sebelum tu, sabtu lepas kita singgah penang kejap dalam on da way nak pegi perlis..
encik tunang suruh fitting baju..padahal kita punya butik memang dah bagi baju untuk bertandang pun..
jadi sekarang ni kita ada lebih 1 baju..
tengah pikir nak pakai kot mana pulak..rugi kalau tolak kan..hehe



first time bakal besan berjumpa..
tapi menyembangnya mengalahkan jumpa hari-hari..
seronok tengok..


yang tak tahan tu..
encik tunang siap angau tengok kita try baju..
haha..


jarang jumpa katakan..
bila dapat jumpa tu memang manisssss sangat..


betul jugak cakap orang tua-tua..




till then..



x0x0..




p/s : 46 hari lagi..dap dep dip dop dup



 

8 comments:

  1. Kita pun x reti tawar menawar xde skill langsung..
    best la yg pandai bargain untung kot nak kena belaja jgk lah..ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi kan kita takde skill gini..
      tapi takpela, suka la peniaga dapat pembeli macam kita ni
      hihihi

      Delete
  2. kdg2 terer ..kadang2 jadi mcm awak... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebak la tu kadang-kadang terer..ade gak tu kadang-kadang..
      =)

      Delete
  3. selalu klu nk pg tempat yg tawar2 ni... make sure pg ngn husband, sbb dia pandai.. klu x, bek xyah pergi dr menyesal xdpt harga murah... haha xpandai kekdah nye.. ahakz!!

    baju2 tu semua buat pakai ganti... pg outdoor ke... pg post-wed ke... variety sikit gmbr... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungla husband pandai menawar..hehe..

      tu la, kita pun tengah pikir nak buat gitu..tengoklah macamana kan..^^

      Delete
  4. mcm akak komen sblm ni..akak mmg fail gila tawar menawar..huhuhuhu! akak akan beli je kalau ngam dgn duit. pernah lah sekaliiii dua tawar menawar, dapat la kurang singgit dua ringgit..happy ra yabbi..hehehehe! pernah sekali je akak try tawar pashmina, dia kurangkan sampai rm5. masa tu rasa nak melompat..hahaha..tp akak mmg x pandai nak merayu2 T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak saila...geng la kita..dapat kurang singgit dua pun dah hepi..dapat kurang rm5, melompat bintang terus..haha
      kita pun tak pandai nak memujuk rayu..sekali mintak dapat rezeki..kalau tak dapat, memang takde nak pujuk2 dah..=)

      Delete