Thursday, 10 April 2014

rumah sewa...


dear diaries..


lepas kahwin kita tak decide lagi samada nak terus ikut encik tunang duduk dekat penang or macamane..
tapi kita rasa tak kot..
satu sebab kerja..
dua sebab keadaan kewangan..


maybe paling awal kita dapat duduk penang pun around bulan 10..
tapi tu pun kena bergantung pada rezeki nantilah..
ada rezeki, cepatlah kita pindah dan tukar kerja..
nasib encik tunang memahami..
sebab peguam ni, kalau duit banyak senanglah nak tukar kerja..

sebabnya..

nak kena bayar balik lesen dekat boss da around RM1k plus..
lepas tu kena topup lagi duit lesen untuk next year which boss dah bayarkan around RM1k plus..
nak-nak pulak kontrak kita dengan firm sekarang ni..
selagi tak cukup setahun, kita kena bayar balik duit lesen tahun ni..

so, kalau nak berhenti kerja cepat-cepat tu, pastikan dah ada kurang-kurang RM3k nak bayar dekat boss..
walaupun boss baru akan bayar balik nanti..
tapi, mana nak dahulukan RM3k tu..


jadi, sabar sekejap ye..



namun begitu
(wah skema sangat..haha)



kita try la tengok-tengok dekat mudah
saja nak tengok rumah sewa kat sana berapa hinggit kan..
cukup ke duit kami nanti laki bini nanti nak bayar sewa rumah..


seperti yang telah dijangka..
harga sewa apartment saja dah RM1k..tu pun apartment biasa..
kalau flat yang takde lift tu saje pun dah RM600 busuk-busuk..
jangan katalah condo or apartment yang ada nama sikit kan..
confirm lagi ribu-riban..
dah mengalahkan nak bayar installment beli rumah pulak..=(


bayangkan kalau kita sewa rumah dekat penang..let say..kalau ade banyak duit..
RM3k sebulan..
kita dah boleh bayar installment beli rumah semi D dekat ipoh ni..
silap-silap bungalow pun boleh dapat dah..
tentu-tentu rumah ada tanah..ada kawasan nak bercucuk tanam hape kan..


hurm..


bila memikirkan realiti rumah sewa dekat penang ni..
buat kita tak nak pindah sana..
sesekali berjalan holiday sana oklah..
tapi nak bayar sewa tu..hazab rasanya..
habis gaji laki bini bayar sewa rumah jek..
pastu tak yah bayar kereta..makan..minum..beli baju baru..
uwaaaaaaa..


 nak duduk dengan mertua??

hurm, memanglah rumah mertua bertanah..
tapi kita tak nak la duduk sekali..
kalau terpaksa duduk, sebulan dua oklah..
tapi bukan bertahun-tahun atau selama-lamanya..
kita nak merasa berdikari..urus semua sendiri..
lagipun setiap orang kan ada hari malas sedunia..
dah tu kalau duduk rumah mertua, mana boleh nak malas-malas..
rumah mak sendiri takpelah kan..
haha



jadinya sekarang..
macam tak sempat jek kalau nak berhenti kerja bulan 10, then cari rumah sewa kat sana..
kalau kat sana nanti kerja gaji masyuk, oklah jugak kan..
tapi seboleh-bolehnya, kita tamau jadi lawyer dah..
nak kerja dengan company pulak..bahagian HR maybe..or HR hotel..
tamau pergi court lagi dah..mengadap client yang tah hape-hape..
bajet deme lagi pandai dari kita..
pastu liat nak bayar fee
mulalah bos pulak bising kat kita..
penatttt..



 tengoklah gane kan..


semuanya bergantung pada rezeki..
sebelum tu usahalah dulu..
mana ada rezeki turun bergolek dari langit kan..
hehe



kalau laki bini berbisnes pun macam best jek kan..
tapi bisnes ape kita nak buat??


jual cendol..


yeahhhhh..=)


************************************************


cerita pasal entry semalam..
petang pas habis keje, sharp 5.30 cabut..
sebab dah janji dengan satu vendor kad kawen ni..


alhamdulillah, dah setel booking and paid deposit..
sembang punya sembang dengan dia..
rupanya ada sorang lagi pompuan yang buat kad tempat kita buat haritu mengalami masalah yang sama macam kita..
tempahan tak dibuat pun sebenarnya..
huhu..


keciknya dunia..
last-last dekat kedai yang baru ni jugak tahu cerita..
nasiblah...


 tu la,
kalau kita suka survey nak cari yang murah sangat..
at the end of the day..
kena tipu..
huhuhu


hurm..nasib takde bayar deposit..
kalau tak memang tak terlepas la dia..


so, sekarang..takpelah mahal sikit..
kita pun tak mintak ikut design kita dah..
amik jek design yang sedia ada..
lebih memudahkan kerja sebenarnya..
nak cerewet sangat pun tak boleh jugak..orang tak suka..


seperti biasala..

yna kan asal siap..asal ada jek..cukuplah..


haha



untuk barang-barang design kad tu yang dah berbuat..
tengah pikir nak buat apa pulak dengan menda2 tu..
membazir kalau tak guna..


tapi, kita rasa..mesti ada gunanya..
if takde..lepas majlis nanti kita open sale pada b2b lain..
hehe..

 

till then..


x0x0..



p/s : lepas satu bala, satu bala datang...ujian...


2 comments:

  1. mak sy selalu pesan... bila duk dekat2 ni (menantu vs mertua) selalu nye nmpk yg buruk je.... so kena pandai2 laa bawak diri..
    makan dlm sorg2 je laa gamak nye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la awak..kalau boleh elak, kita cuba elak kan..
      tak best la bila mertua menantu dah masam muka...nak hidup bersama lama lagi..

      Delete