Monday, 18 November 2013

cerita baju nikah...


salam isnin semua..


amacam harini??sehat tak??
harap semuanya sihatlah kan..=)


terpaksa curi-curi masa lunch sekejap nak update blog..
keje banyak giler..
rasa nak pitam tengok..
semuanya urgent belaka pulak tu..
hadoi...


seperti yang dijanjikan sebelum ini..
nak cerita pasal kawen-kawen pulak..
enough cerita merepek emosi jiwa kan..hehe..


dan seperti dalam entry yang sudah-sudah..
korang pun dah tahu dilema baju pengantin kita ni..
samada nak tempah, nak sewa atau apa semualah kan..


sebelum ni, pernah terpikir nak tempah baju untuk nikah..
sebabnya nak simpan buat kenangan sampai bila-bila kan..
otak ni dah merencana segala jenis fabrik yang nak digunakan nanti..
so, last week pencarian baju nikah dimulakan..
alang-alang pergi konvo ke shah alam, balik tu ingat nak singgah jakel KL la..
sebab jakel kat shah alam tak banyak choice untuk bridal punya fabrik..huhu..


tapi, sesampai je hujung jari kaki ni ke shah alam..
tetiba otak ni dah merencana plan yang lain pulak..
memang suka berubah-ubah fikiran betul la..haha.. 


so, cakap la dekat mak, kita pergi jalan-jalan dulu area shah alam..
pergi sacc mall ke, pkns ke, cari dulu baju yang sesuai untuk nikah..
if ade yang terus berkenan, then beli jelah..
malas nak tempah-tempah..
sebab takut jadi macam baju tunang haritu..
habis nearly 1k, tapi buruks nak mampus..
salahkan tailor..huhuhu


memandangkan kami bertapa di shah alam 3 hari 2 malam..
maka sempatlah untuk mencari baju nikah idaman..=)


mula-mula kita pergi pkns..
sebab kat situ kat banyak butik..
and selalu masuk majalah..
masuk butik Jedan..quite famous jugak butik ni..
terpesona dengan satu dress off white yang very simple yang dia pakai dekat patung..
combination prada lace dengan chiffon silk..
designnya just like i imagined before..
hati berbunga-bunga dah..then tanya akak tu brapa harga dress tu..

sekali dia cakap..

dress ni RM 3500-00 dik..


ha??what??RM 3500-00??
mak oi..
cakap dalam hati jela masa ni..=p


rasanya kalau beli kain and jahit sendiri pun tak semahal itu kot..
prada lace yang kita tahu harga pun RM 400/m..
rasanya dia juga tak sampai 2 meter..
so maybe around RM 600 for prada lace tu..
and the chiffon silk..
amik kualiti yang ok pun around RM35-RM45/m
kalau kata amik 10m darab RM 45..
baru RM 450..
busuk-busuk tambah kain lining, benang bagai let say dalam RM 1500-00
takkan upah menjahit sampai RM 2k??


oh, tidak..
so, lupakan baju dress impian itu..
mak tak mampu..


 eh lupa, dia kan butik yang ada nama jugak..tu sebab mahal.. 


disebabkan tak mampu untuk membeli baju idaman itu,
pusing-pusingla butik tu jugak tengok mana-mana yang design lain yang berkenan..


then terpikat dengan satu peplum ni in chiffon silk fabric..


kain dia memang best..sedap giler dipakai..
tinggal satu jek lagi saiz..M..
mula-mula tak confident muat..
tapi lepas try, memang muat, cuma agak menggelebeh tang lengan..
so reject..
yang peplum ni RM 500..
reasonable la if nak dibandingkan dengan RM3500 tadi..='(


selepas tiada baju yang berkenan dibutik tersebut..
round-roundla lagi satu pkns..
tapi mostly baju yang ada semua yang kita tak berkenan..
huhu..


sebelum sampai shah alam, masa dalam kereta ada cakap dekat mak..


'mak, ade tak orang nikah pakai kain cotton je??'

'buang tebiat apa kamu nak pakai cotton je..kalau tunang aritu kamu pakai selekeh, takpelah..ni bila nikah kamu nak pakai cotton je..buat kata dek orang'


la, apa salahnya kalau itu yang kita selesa..

itulah rakyat malaysia..semua nak pikir apa orang kata..
bukan diorang yang bayarkan pun..huhuhu..


kalau boleh, kita dah tamau pakai lace-lace..
sebab panas la bila lining dengan satin tu..
rimas jadinya..
iolls suka cotton jek..
tapi..tapi..tapi..


selepas kat pkns takde baju nikah yang berkenan..
kami teruskan pencarian di sacc mall..
terus naik level 1 rasanya..butik qamilla..
sebab kita noticed since zaman belajar dekat shah alam dulu butik ni banyak jual baju kaler putih..


telek punya telek punya telek..
then i found one yang berkenan..
tanya kat akak tu ade size tak..

akak tu cakap ada..

nak try??


lepas try..mak kata ok..
tanya harga, ok tak if nak beli baju tu..

mak pun bagi greenlight..
maknanya berbaloi harga baju tu dengan kualiti fabrik dia..


(sebenarnya, mak kita pandai menjahit..
tapi sejak dah anak besar-besar ni, dia dah malas nak menjahit..
so, dia memang lagi hebat bab-bab kain daripada kita..
kita pun belajar daripada yuyu..hehe..)


apa lagi..terus jela beli..


tapi yang penting..

walaupun tak dapat cotton nak buat nikah..
tapi dapat thai silk..

adik beradik la selesa dengan cotton..


horray...





kita beli baju apa??

kalau nak tahu, pegila terjah butik qamilla ni..hehe
takpun tunggu hari kejadian nanti..=)


dari zaman belajar dulu berkenan sangat-sangat dengan baju2 dekat butik ni..
tapi tak mampu nak beli..


sekarang, dah dapat satu..


memang happy sesangat lah..

another dream come true..=)


baju kita teramat-amat simple..
nanti boleh nak pakai pegi kerja..
tapi kena tunggu kes yang besar-besarlah..
kes kecik-kecik tamau..haha..


so, apa cerita nak pergi jakel??

tak jadi nak pegilah sebab dah jumpa baju idaman..
tapi nanti akan pergi jugak sebab nak beli baju family kenduri nanti..
and juga baju nikah encik tunang, kain tak beli lagi..
dan juga untuk dulang hantaran..


tunggu next gaji..
gaji bulan ni dah jadi negatif..x_x



till then..


x0x0..



p/s : jom sambung buat kerja..lunch break dah habis..=(

6 comments:

  1. penah gak berangan nak beli baju kat Qamilla tu.. tp mostly baju dia kaler putih... ppffttt~ cantik.... tp nnti kotor... menangis2 nak cuci baju tu nnti... uwaaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan,butik dia bju g0jes btol walaupun simple ya amat..stgh org myb kata harga dia mahal,tp kalau tgk kualiti,mmg tip t0p..nk pakai nikah,xpeningla bg bju k0tor,tp yg sakit nk kne dry clean..kt ipoh mahal..uwaaa

      Delete
    2. huhu kena kumpul duit laaa semata nak dry cleaning.. chaiyok!
      baju nak pakai utk hari b'sejarah, xpe laa b'korban lebh sikit.. heee~

      Delete
    3. melabur dekat dry cleaning pulak lah ye..hehe..
      alamatnya, mmg jarang la nak pakai bju tu nanti..

      Delete
  2. hye.. baju dah ada, kalau nak custom made veil.. boleh tgk blog saya http://gobokchermin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    ReplyDelete