Monday, 25 November 2013

DIY : corsage for families..


salam semua..


semoga harini baik-baik saja..
kita pagi-pagi mood dah ting tong..
sebab hal malam semalam..
tambah kes pagi ni dengan seorang senior lawyer yang ramai orang tak suke..
lagi menambahkan mood ting tong..
dan lebih teruk..keputusan kes not in our favour..
redha jela..=(


tinggalkan sekejap pasal mood ting tong tu..
sebab kalau dilayan nanti makin menjadi..

kita nak share diy buat pertama kalinya dekat blog keshayangan kita ni..
walaupun tangan ni memang tak kreatif dan berseni langsung..
tapi nak juga mencuba..
sekurang-kurangnya ada usaha, yang paling penting menjimatkan kos..
yang tu i like sangat..=p


sebenarnya, dari mula-mula dah setel down pasal nak kawen
terlintas dekat hati ni nak buat sendiri corsage untuk families..
sebab material dah ada..
kita try google sana sini nak cari design yang senang untuk tangan yang tak berseni ni..
luckily, found this one..




ada sedikit mengelat ye disitu tak tunjuk tutorial yang habis..
sebab felt rose yang kita buat tak sama saiz..
beso ade kecik ade..
almaklumlah, tangan tak berseni..
janji jadi sudah..ni pun berapa kali try error tau..haha



buat bentuk love then wassup dekat encik tunang..romantik tak i..haha




memula ingat nak buat satu kaler jek..
tapi sebabnya kain felt yang ada tu bermacam-macam kaler..
so why not kite campurkan jela semua kaler tu..lagi meriah kan..
<<sebenarnya malas nak beli kain felt lagi sebab kekdahnya sekarang nak guna saja apa barang yang ada tanpa menambahkan lagi kos sampingan>>
tapi, hasilnya lawa jugak..puji diri sendiri ye..
tunggu..


dah siap bunga rose ni..
takkan nak kosong gitu je kan..
so, kita start buat base dia..
dan juga daun..




 base bentuk bulat





lepas potong bentuk daun, kita jahit jelujur tengah dia bagi efek urat daun sket..
kalau korang tengok dekat-dekat jahit jelujur tu, pengsan kot..
jahit jelujur pun tak lepas..ngeeee









amik base dengan daun tu..
letakkan gam uhu dekat setengah base..then tampalkan daun tu atas tempat yang dah letak gam..


 



pastu, lekat la bunga pulak..
kena pandai-pandai adjust la tang sini sebab bunga kita tak sama saiz..huhu
asal boleh lekat atas tapak tu syukur jela..
sila abaikan buku shaklee tu ye..kita main amik mana yang dekat dengan kita je time tu..hehe


 


 tada, siap dah..





ni mukadimah je 4 baru..
actually dah siap semua tapi tak suprise la tunjuk semua kan..hehe..
oh lupa, belakang base tu jangan lupa lekatkan pin ye..
kita tak beli lagi pin tu, so tak dapat nak tunjukkan..


nak buat benda alah ni ikut kreativiti korang je..
mix and match kaler..
mana yang cantik gabungkan jek..
tapi kesian la jugak dekat sapa yang pakai menda ni nanti..
tak berapa nak cantik and kemas kita buat..
maafkanlah ye..ini je i mampu buat..
ikhlas daripada hati..itu yang penting tau..=)


tapi kalau korang punya tangan jenis berseni..
apalah sangat diy rose felt ni kan..
simple sangat..so boleh buat yang lagi susah..
kita buat menda ni pun 3 minggu baru siap..
sebab sabtu ahad baru buat..itupun buat sikit-sikit sambil tengok tv..
at last siap jugak..=)


kita tanya dekat mak, nanti veil nak jahit sendiri jela manik lace semua..
last-last mak cakap gini..


nanti kang tah apa-apa kamu jahit..tah ape fesyen jek jadi..herot berot jahitnya..lain suruh buat, lain kamu buat..


see, kan dah cakap i tak pandai jahit..

so, lupakan jela nak diy veil sendiri..
beli saja sudah..
mak sendiri pun tak sokong anaknya nak buat sendiri..hoho


yelah, dah jahit jelujur pun besar kecik besar kecik..

=p


till then..


x0x0



p/s : bila cerita pasal kawen-kawen, mood jadi baik..magik


8 comments:

  1. terus baik eh mood tu... cececeh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, takdelah sangat..sedapkan hati sendiri je..padahal tengah berperang ni melawan perasaan..=p

      Delete
  2. waa cantik2.. selamat ber DIY awak :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. tenkiu saila..tak dapat nak lawan tangan seni saila..huhu

      Delete
  4. wahhh rajinnya yna !! haaaaa trus fadh rase bridezilla balik..hahaha...tq terjah blog fadh..

    fadh follow awak..bole tukar2 idea kawen..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah rajin mana..nk tunggu mood rajin tu datang, once in a blue moon sajo..hehe..

      btw, tenkiu cik fadh sudi follow kita..=)

      Delete