Wednesday, 24 December 2014

AH..part 2


assalamualaikum


jom kita sambung plak entry AH..part 1 aritu..
 kali ni pun antara ingat2 lupa jela tarikh bagai kan
tapi perjalanan cerita
insyaAllah..yang gist tu akan ingat sampai bebila..


sepanjang kita checkup dekat KPJ and klinik desa
rekod kita cantik..Allhamdulillah
berat ok, gula dalam darah ok, tekanan darah ok
cuma time ngandung berat dah start naik 4 kg, terasa gemuk
pastu kaki dah start membengkak
sakit kot..tak leh nak jalan lama-lama
kasut pun dah kena beli yang selesa
tak boleh pakai selipar jepun macam zaman anak dara and mak dara..
hew hew hew

takpe..demimu baby..
ibu bersabar sajalah


 sejak preggy, kita dah jarang balik penang
takut and penat nak drive jauh-jauh
selalu husband jek yang balik ipoh
adelah sekali dua jek kita balik penang start lepas raya aritu
tu pun kena ambil cuti sehari
sebab rasa tak berbaloi nak drive jauh-jauh dengan berbadan dua ni kan
dah kurang cergas macam zaman berbadan satu..
=p


 kerja rumah pun banyak yang dah kita ngelat
nasib baik adik-adik walaupun lelaki diorang rajin nak tolong
tau kot kakak diorang ni tak boleh buat kerja berat-berat
sebab kes bleeding dulu, ape pun kita buat hati-hati
sebab doktor usha dah pesan
kena jaga kandungan macam menatang minyak yang penuh


 plan nak berhenti kerja and pindah penang pun tergendala
kalau ikotkan, bulan 9 memang kita nak hantar notis
tapi sebab dah tau preggy..kita tunda lepas bersalin nanti
lagipun mana ade firm nak amik orang preggy keje kan
sapa nak tanggung or buat kes time 2 bulan cuti bersalin tu
jadi..bersabarlah untuk beberapa bulan
ikutkan kiraan EDD kita akan bersalin awal bulan Mac 2015 nanti
so, maybe lepas berpantang tu baru pikir nak berhenti kerja and cari kerja baru
 

bila checkup nak masuk 5 bulan lebih..23 weeks
kita kena pergi checkup dekat KPJ
sebab masa last check dengan doktor usha, dia cakap next month punye checkup ada satu doc pakar dr GH akan datang buat scan 4D
masa tu baru boleh tau baby sihat..sempurna or tak
uwaa..takut gile dengar masa tu..
dalam hati berdoa jek sentiasa baby sihat walafiat dekat dalam perut kita ni..


7/11/2014
kita ade checkup dengan doktor usha and appointment untuk scan 4D
kita dah siap pesan kat husband suruh dia balik time ni
so husband amikla halfday..lepas lunch dia terus balik ipoh sebab appointment pukul 4.00 ptg
doktor usha pun cakap aritu better ade husband..nanti dia boleh tengok baby sama
=)


mula-mula doktor usha yang check kita
dia scan biasa dulu..tapi tak nampak baby
dia cakap takpela, sebab kita dah buat appointment untuk scan 4D tu
nanti boleh la tengok baby


dok tunggu la dengan husband untuk scan 4D
doc dr GH tu datang around 5 lebih gitu
time kita masuk bilik tu pun dah dekat pukul 6
memang menunggu sajala jumaat tu kan
dengan perut lapar sebab selalu time petang mesti kita akan makan kudap-kudap
huhu


masa doc GH tu scan perut kita
dia dok cari-cari baby..kita pun tak pahamla nak tengok mesin scan tu gane kan
last2 dengar dia mengeluh..alamak tak sedap hati..muka dia pun dok kerut-kerut
last2 dia cakap..ada masalah
lagi kita and husband kecut perut dah time tu
tapi memang lama dia scan perut kita
pastu dia cakap nanti dia explain


lepas dah setel scan tu, dia suro kita and husband duduk
dia cakap baby kita ade major problem
time ni kita dah menggigil macam ape..kelu lidah tak tercakap
kaki, tangan semua dah keras sejuk beku
husband yang tanya ada problem apa


doc cakap pembentukan baby tak sempurna..
Ya Allah..terkejut dengar..sebab selama ni memang takde masalah bawak baby dalam perut
bila checkup pun doc tak pernah cakap ade problem
doktor usha tak pernah gtau pape..doktor dekat kk pun tak cakap pape
sume cakap normal jek..

doc GH tak bagi kita pilihan A atau B
dia suro gugurkan aje..sebab itu jek pilihan yang ada
kalau tak gugurkan pun, nanti dia akan meninggal dalam perut
ataupun kalau dia lahir, still dia tak dapat hidup
perasaan kita waktu tu jangan cakap macamana
rase macam ade batu jatuh hempas kepala..hati
tapi kita control perasaan depan doc GH tu
doc GH cuba call doktor usha..nak bincang gane
tapi time tu doktor usha dah balik
so doc GH cakap esok pagi dia suro kita and husband pergi jumpa doktor usha
dia akan buat emergency appointment dengan doktor usha


kita tanya gak doc GH kenapa jadi macamtu
ade salah pemakanan, ambil ubat, supplemen ape sume ke
sebab beberapa minggu sebelum tu kita demam..ade amik panadol and ubat selsema atas consult doktor kk
doc GH cakap kes macamni memang rare
dalam perak ni kalau setahun hanya akan ada 1 or 2 kes saja
doc GH cakap takde masalah dari segi pemakanan, ubat ape sume
dia just cakap

God nak test you..
(doc GH ni Indian guy)


kita tanya jugak sebab masa awal preggy kita ade bleeding
maybe itu punca dia
tapi doc GH cakap bukan..takde kena mengena


lepas keluar dari bilik doc tu..kita terus terduduk dekat kerusi sebelah kaunter
menangis..dah tak peduli orang lain tengok
Ya Allah, besar sungguh ujianMu
nasib husband ada teman
kalau tak..tak tahulah..nak drive balik rumah pun dah tak termampu
rasa lapar terus hilang..rasa ngantok terus hilang
cuma tinggal rasa kesal..sedih..bingung..teramat sangat


cakap dekat husband..macamana nak bagitau dekat family
kita takde kekuatan
husband cuba pujuk..tapi kita tau..dia pun sedih sama
sape tak sedih bila sekelip mata jadi macamni
kami baru jek plan nak beli baju baby ape sume lepas dapat tau gender baby..
Ya Allah...


dalam perjalanan ke kereta tu kita senyap jek
tapi bila masuk kereta..dua-dua laki bini menangis..berpeluk
tak dapat nak cakap apa-apa
last-last kita suro husband drive balik sebab dah nak maghrib sangat dah time tu
takut pape pulak jadi dah masing-masing jiwa tak tenteram
dalam perjalanan balik tu husband pegang jek tangan kita
sama-sama bagi kekuatan


sampai jek rumah kita buat macam biasa
lepas mandi and semayang maghrib terus kite cerita dekat mak
tahula, bila cerita tu..cakap tak banyak
airmata jek yang keluar..tersedu sedan macam orang kena rotan
mak kita pun sedih..tapi dia bagi semangat, nasihat
cakap bukan rezeki kita..
kalau kita terus bawak baby dalam perut tu..kalau dia hidup nanti dia terseksa
kita pun tak nak seksa dia
tapi tak sampai hati nak 'bunuh' dia
Ya Allah...


dalam pada tu teringat pasal kisah bleeding tu..
maybe time tu baby dah nak keluar..gugur
tapi kita still dok tahan..dengan harapan baby dapat membesar dan lahir
tapi tu la..
kalau Allah dah tulis bukan rezeki kita
kita tahan macamana..usaha macamana pun dia tetap bukan milik kita..


malam tu memang tak dapat nak tido
banyak nangis jek sampai husband pun dah tak terpujuk
last-last tertido sendiri jek sebab dah penat menangis


pagi sabtu tu kitaorang breakfast dulu sebelum pegi KPJ
tapi nak makan pun macam tak tertelan
tapi kena jugak makan..in case kalau kena tahan wad ke apa..perut dah berisi
sampai jek KPJ, terus pegi suite doktor usha
tak dan kita nak cakap apa-apa dekat assistant dia
assistant dia cakap tunggu kejap..nanti dia panggil..dia dah tau pasal emergency appointment tu
muka assistant tu pun nampak sedih sangat tengok muka kita dengan tak bermaya and mata bengkak macam ape tu


kita and husband duduk dekat luar suite
tak nak duduk dalam sebab nanti takut tak dapat kawal perasaan tengok ibu-ibu mengandung yang perut dah besar-besar tu
tak sampai setengah jam, assistant panggil suruh masuk bilik


masuk-masuk bilik doktor usha..doktor senyum jek..
tapi senyum yang sedih..
dia cakap..

i'm so sorry dear


terus kita menangis..doktor bangun peluk kita bagi semangat..
husband pun cakap suruh sabar..
assistant dia pun terus datang bagi tisu
memang kita tak bermaya langsung dah masa tu
bila keadaan dah ok, doktor usha cakap dia akan bantu kita untuk terminate the pregnancy se'natural' yang mungkin
dia akan bagi ubat untuk kita makan malam ahad tu..then isnin dia suro admit masuk wad


kita tanya jugak berapa kos semua tu..takut juga if terlebih bajet..tak ke haru
doktor usha cakap dia tak boleh nak bajet berapa
sebab tak tau keadaan kita, berapa lama boleh deliver baby
tak semestinya lepas makan ubat terus boleh deliver
kadang amik masa..bergantung pada ketahanan badan seseorang


lepas dia cakap gitu, kita tanya if better tak kalau kita nak refer GH Ipoh
sebab kita takut kos tu kita tak mampu nak bayar
doktor usha cakap takpe
sebab dia pun faham..and lagi better kita refer GH sebab diorang lagi banyak peralatan canggih..
dia pun cakap tak guna kita bayar mahal-mahal but at the end kita takde pun baby
dia suruh kita pergi GH hari isnin
jual jek nama doc GH yang cek kita ari jumaat aritu
sebab dia head department O&G
confirm-confirm senang jek nak lepas all the procedures
doktor usha siap pesan, if kita ade pape masalah..mc ke hapa..just contact dia
dia akan tolong


lepas appointment dengan doktor usha
kita ajak husband pergi kedai jap
nak beli apa-apa yang patut untuk pantang nanti
yela, dah kena deliver awal
manade nak prepare ape kan
beli jela pad, stokin dengan minyak angin
sebab mak kita cakap tak payah nak tungku or bengkung bagai
perut kita tak besar sangat lagi
cuma jaga makan jek


balik rumah, buat macam biasa jela
tengok tv ape sume
start malam tu kita dah tak makan supplement untuk baby
rasa bersalah teramat amat sangat
kita dapat rasa dia gerak lebih banyak dari selalu
maybe dia tahu apa yang berlaku
dia tahu ibu dia nak buat something dekat dia
Ya Allah..sedih sangat..
bergenang-genang airmata..bila dia gerak-gerak dalam perut
kita just boleh berdoa jek yang Allah ampunkan lah dosa kita
bukan kita sengaja tak nak dia
tapi itu pilihan yang kita ada
takde mak yang tak nak anak
takde mak yang nak gugurkan anak
(tak applicable untuk 'mak' yang kena rogol or di'rogol' tu ye)


husband pun contact bagitau mak dia
kita tak boleh nak cakap..sebab nanti airmata jek yang ada
husband terpaksa amik EL isnin nanti..tengok keadaan gane
sebab takkan kita nak drive sendiri pergi GH kan
mak kita pun tak sihat time tu..sebab dia pun baru seminggu lepas operate..


hari ahad tu, kami pergi jalan-jalan ke aeon satu family
kita belanja family makan pizza
konon nak tenangkan hati
first time lepas 5 bulan kita minum air gas
rasa bersalah dekat baby..tapi....

tak mampu nak cakap macamana...
no word can describe my feelings..


hanya Allah jek yang tahu..Maha Mengetahui..



to be continued..
terasa sebak taip entry ni..
maybe entry lepas ni..menangis balik terus..
huhu..



till then



x0x0




p/s : dont judge me..if you are not in my place..situation..

sorry tak reply comment dekat entry AH..part 1 tu
sebab tak tau nak reply macamana
la ni korang dah tau kan..so terjawab semua reply tu..


7 comments:

  1. be strong yna..
    inshaaAllah ada rezeki yg lebih baik lpas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks diyana..
      insyaAllah..kita pun harap gitu..

      Delete
  2. Dear Yna,
    Kita tak tau nak ckp ape hope Yna sabar dengan dugaan ni..
    Kita pun sedey sama dear..sbb rasanya mcm da byk je bace pasal org miscarriage akhir2 ni..:(
    Kita doakan ada rezeki Yna lagi amin..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nurul..
      tu la..lain orang lain dugaan..macam tak percaya jek kena lalui sume ni
      harap-harap makin kuat lepasni..=)

      Delete
  3. sabar ye sis.dugaan ni.
    in sha allah ada rezeki akan datang allah bagi.
    allah takkan uji sis di luar kemampuan sis. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks inani..
      selalu jugak pesan dekat diri bila terleka..terlupa..
      Allah takkan uji kalau kita tak mampu..huhu

      Delete
  4. maaf yna,saila rasa menyesal pulak baca entry ni. saila sedih giler :(

    ReplyDelete