Tuesday, 23 December 2014

AH..part 1


assalamualaikum


tak tahu nak mula dari mana
tapi kita akan cuba untuk ceritakan sebaik mungkin
sebab mungkin ada tarikh-tarikh yang kita dah tak ingat
huhu
sungguh cepat memori ni melupakan sesuatu
=(

  

 let me refresh balik memori tu...



sebelum ni kita ada publish pasal entry 'rezeki ramadhan'
pastu kita delete
sebab ade something berlaku
jadi, tak nak terus mengharap masa tu
takut, risau, sedih semua bercampur baur
jadi langkah terbaik kita delete balik entry tu dan tunggu keadaan yang sesuai
baru kita boleh cerita apa yang berlaku kan


dan sekarang..kita rasa masa yang sesuai untuk bercerita..kongsi pengalaman..
sebab tak semua lalui menda yang sama..


lepas beberapa hari kita update pasal entry rezeki ramadhan tu
tak silap kita hari khamis, 10-7-2014
lepas lunch tu, kita nak solat zohor
bila pergi toilet kita terkejut sangat tengok darah kuar 
banyak jugak..sampai lenjun la pantyliner yang kita pakai time tu
darah tu pulak memang warna merah hidup
masa tu masa terkelu kejap
tak tahu nak buat apa
terus kita call mak, tapi mak pulak engage
kita trus call kawan kita yang pernah pregnant
tanya dia if itu simptom biasa ke kalau pregnant
sebab kita baca kat tenet, awal-awal pregnancy akan ada blood spotting


tapi masa kita call dia tanye tu
dia terus gelabah and suruh kita cepat-cepat pegi klinik cek
sebab itu tak normal dah
bukan blood spotting namanya
time tu pukul 3.30 tak silap
lagilah hati ni cuak kan bila dengar dia cakap gitu
kita jadi buntu gila time tu
kalau nak pergi klinik, nak pegi klinik mana
pastu, nak mintak permission keluar dekat bos pun takut
sebab orang kat ofis tak tahu kita preggy pun
jadi kita cakap dekat dia nanti lepas balik keje kita pergi klinik
memang kena marah kaw-kaw la dengan dia
tapi disebabkan kita macam hilang arah punca, kita pun tunggu jela pas ofis hour habis


lepas call kawan kita, kita try call mak sekali lagi
bila mak angkat, kita tanya pulak kat dia if turun darah awal pregnancy tu ok ke tak
time tu suara macam dah berubah dah
nak nangis pun ade..(dah ternangis sikit pun sebenarnya)
mak nasihat, jangan pikir negatif
doa banyak-banyak
kalau gugur pun, maybe sebab kandungan tu tak sempurna
time tu lagi mencurah-curah airmata
hati dok bersabar jek, doa minta jangan benda buruk jadi


nak tunggu pukul 5 tu rasa lambatttt sangat
sharp pukul 5 trus kita balik
pegi klinik dekat dengan rumah
dalam hati memang tak putus-putus doa
bila dah sampai klinik and dah jumpa doktor
bagitau ape masalahnya
doktor tanya kita ade sakit perut tak??
kita cakap takde
dia tekan-tekan perut kita, tanya sakit tak??
kita cakap tak sakit
doktor cakap maybe tak gugur lagi
tapi peluang tu 50-50
dia bagi ubat kuatkan rahim
and bagi mc seminggu
suruh rehat, jangan bergerak..jangan buat apa-apa kerja langsung
naik kereta pun tak boleh


jadi, selama seminggu, kita dok jela kat rumah
mc sampai khamis minggu depannya
tapi, macamla kita dapat berehat sungguh-sungguh kan
dah namanya pompuan, dok umah kena jugak buat kerja rumah
tapi mana yang berat-berat kita tak buatlah
kalau baring saja pun, sakit kepala dibuatnya
seminggu mc tu memang darah tak kering-kering
kalini dia keluar macam hitam coklat
nak kata banyak, tak jugak..nak kata sikit pun tak jugak
macam bila kita nak habis period tu
banyak tu la yang keluar


bila dah jadi macamni
hari jumaat 12-7-2014 tu, encik suami balik
mau dia tak risau kan
masa pegi klinik hari turun darah tu, kita rasa macam tak confident jek dengan explanation doktor bagi
dia just tekan-tekan perut jek kan
takde nak cek urin ke, darah ke, ape ke
so, hari sabtu tu kita ajak encik somi pegi klinik lain plak
nak dengan doktor lain cakap ape
kalau boleh scan lagi bagus
at least hati ni sedap la sikit kan


jadi, kita pergi satu klinik dekat taman botani ni
memang klinik antenatal and ibu-ibu mengandung
bila doktor scan, tengok kantung baby tu ade
tapi takdelah nampak sangat baby tu kan sebab kecik lagi
tapi time tu hati dah lega sikit
tapi bila kita tanya kenapa darah tu keluar
doktor pun tak tau nak explain macamana
jadinya kita pun hidup la dalam teka-teki


hari jumaat minggu depannya kita dah masuk ofis balik
kita tanya dekat akak kat ofis ni, cek up dekat KPJ Ipoh ok ke tak
tak kisahlah kena bayar mahal sikit, janji hati kita puas
sebab kita tak yakin dengan keputusan 2 orang doktor dekat klinik tu
akak tu cakap ok..sebab dia baru jek deliver kat situ
kita pun set appointment nak jumpa doktor usha ni untuk hari sabtu 19-7-2014


masa hari sabtu tu, kita ajak mak teman
sebab encik somi tak dapat balik
pastu kita plak tak boleh nak drive lagi
lama gile kot tunggu sebab hari sabtu memang appointment pack
tapi sabar jela kan
sambil hati tu berdebar-debar
tangan kaki jadi sejuk kemain


 bila turn kita jumpa doktor usha
Ya Allah, lembut sangat doktornya
hilang sikit rasa takut
kita explain dekat dia masalah kita
terus dia cakap, sebab kita bleeding, dia terpaksa scan ikut bawah
seriau dengar
siap tanya doktor, sakit tak
doktor jawab dengan muka manis
tak sakit dear


dia suro baring 
mula-mula dia ambil macam satu besi ni (muncung itik akak kat ofis ni cakap)
dia paksa bukak bawah tu
sakit kot
pastu dia seluk plak 2 jari dia
ngilu plak
then baru dia masuk alat scan tu
adoi, time tu tak tau nak cakap ape dah
dia cakap kantung baby ok..dah nampak jantung baby
tapi lemah
maybe sebab kita puasa
tapi bila dah kena rodok-rodok tu, batal la pose kan
dia cakap kita rasa sakit sebab kita pose, tak minum air
jadinya tempat tu kering, tu yang sakit
lepas selesai semua tu
lagi banyak la darah yang kuar
doktor bagi suntikan and ubat kuatkan rahim sekali
and dia bagi lagi mc seminggu
masa tu rasa serba salah sangat sebab almost 2 minggu nak mc kan
nak cakap apa dekat bos-bos
tapi nak buat gane, dah sakit..kenalah buat macam orang sakit kan


doktor pesan awal-awal tak boleh travel
tanya kampung dekat mana sebab nak dekat raya dah time tu kan
memang dia larang travel langsung
pastu siap pesan, kes kita ni macam rare sikit
dia tak berani nak janji if kandungan tu berjaya or tak
cuma dia boleh nasihat supaya kita banyak rehat, jangan buat kerja berat, jangan travel, jangan stress
kira kena tatang kandungan tu umpama menatang minyak yang penuh
Ya Allah, berdebar hati dengar
sentiasa risau if kita tersilap langkah ke apa
kot kita makan tu ade efek ke apa
sume takut..
tapi memang banyak berserah pada DIA
tak pernah putus doa
kalau ade rezeki kita, kita syukur sangat-sangat
tapi kalau bukan rezeki kita, kita doa moga suatu hari nanti kita dapat preggy balik


(update) 

lepas tamat seminggu mc tu
darah pun dah stop keluar
lega sungguh rasanya..
and perjalanan mummy to be pun bermulalah...


kita takde alami morning sickness, Alhamdulillah
boleh jek nak makan ape pun
cuma time ngandung..kita dah boleh makan and minum menda yang kita tak boleh makan and minum time bukan preggy
got it?? macam pening jek ayat..hehe


start la kemaruk teh ais..kalau time sebelum preggy tak leh minum teh ais..teh susu..sebab nanti kita pening
nescafe pun dah boleh minum..
pastu suka makan buah..
kalau ade sape yang travel ke taiping or area atas lagi
mesti kita akan suruh dia berenti bukit gantang beli mempelam
siap pesan kat encik somi kalau dia balik ipoh


nak pelam yang muda, keras, masam skit pastu lemak


gitu jugaklah dia pegi cakap dekat orang yang jual tu
comey jek encik somi
hehe


serius..baru tau perasaan ibu mengandung tu macamana..


kalau nak tido mesti hati-hati..sebab takut perut terpenyek..
pastu kena sendal bantal sana sini sebab badan sakit-sakit
oh ya, kita memang takde morning sickness
tapi sakit badan..24 hours
kaki sakitla..pinggang sakitla..tulang belakang sakitla..
ngaduh jela sorang-sorang
encik somi jauh kan
kalau cakap dekat mak..mesti mak cakap


mak dulu ngandungkan kome takde pulak sakit-sakit macam kamu ni


huhu
sedih betul
pastu mak mertua backup balik


rezeki masing-masing..


lega iolls..
=)



so far, perjalanan preggy tu berjalan lancar jela lepas kes bleeding itu hari
tiap bulan pegi checkup dekat kpj dengan doktor usha..
seriously recommended doc ni..
sebab dia baik and lembut jek..hehe
walaupun kos dekat spital swasta paham2 jela kan..
mostly kita pergi checkup sorang2 jek
encik somi tak teman pun
ade sekali dia teman..time bleeding tu la..seminggu sebelum raya
lepas tu sume kita pergi sindri sebab kita request appointment hari jumaat tengahari
serik nak pergi hari sabtu..ramai giler
even daftar pukul 9.00 pun, pukul 12.00 belum tentu kena panggil
so kita slalu buat appointment hari jumaat pukul 2.30..
pukul 1.30 dah keluar ofis
sampai sana terus jadi patient first..senang hati..pukul 3.30 setel da and da sampai ofis..


kita ade dok tanye2 jugak dekat kawan and staf
samada wajib kena bukak buku pink or tak
ramai yang advice suro bukak in case jadi pape nanti senang hospital gomen nak refer kan
tapi kita malas nak pegi checkup 2 tempat..
last2 kita bukak la jugak buku pink tu bila kandungan dah nak masuk 3 bulan
sebab dengan cerita kalau lagi lambat nanti nurse kk marah
tak nak la pulak kena marah kan


kita bukak buku pink dekat klinik desa kawasan rumah
memang dekat gila
jalan kaki 10 min pun sampai da
and Alhamdulillah nurse-nurse kat situ tak garang pun..baik jek
and tak ramai orang
kalau kita pergi checkup pukul 8.00 pagi..8.30 setel da
kejap gilos..
hehe


cuma bercinta nak kena pergi kkia batu gajah jek
sebab situ main..semua klinik desa refer situ
jadi lama la nak menunggu turn..
tapi kalau ikotkan sepanjang tempoh mengandung, akan ada 2x jek yang pergi kk batu gajah
selebihnya klinik desa yang buat..
lega..tak payah tunggu berjanggut lama..
huhu


ok la..
to be continued plak citer ni
dah panjang sangat
bosan plak karang korang baca
=p



till then



x0x0




p/s : hopefully tak amik mood yang lama la nak update AH..part 2 plak
=p



5 comments:

  1. mcm akak jugak dulu..bleeding masa bln puasa..masa tu mmg belum rezeki nk dpt baby lagi..tp mmg kenangan lah 1st masuk speculum mcm awk. hehehe. tp doc yg buat tu pesan suruh tarik nafas, tahan n jgn angkat punggung so takde la rasa sakit..

    jaga diri baik2 k..mkn makanan yg baik utk baby :)

    ReplyDelete
  2. Yna cepat2 sambung.. xboring pun baca panjang2 (^_^)

    ReplyDelete
  3. Waa padan la lame ye senyap..best2..
    Sambung la cite lg...:)

    ReplyDelete
  4. semoga baby dalam kandungan sihat selalu :)
    jaga diri :)

    ReplyDelete
  5. Moga mummy dan baby selalu sihat walafiat hendaknya. Amin :)

    ReplyDelete