Thursday, 19 June 2014

review : nikah & bilik pengantin...



dear diary..



 kita tunjuk pics dulu baru review ye..
hehe



layankan jela..

























memandangkan kita takde kerja sangat sekarang ni
sempatlah nak buat review untuk nikah dan bilik pengantin serentak
kenapa buat serentak??


sebab dia pakai gambar yang sama
malas kita nak ulang gambar banyak kali kan
nanti korang kata kita syok sendiri jek plak
hahaha



NIKAH


sebenarnya, nak tetapkan tempat untuk nikah ni
memang sangat menjadi masalah

sebabnya, mak kita nak buat dekat surau
senang..tak payah nak kemas rumah beria-ria sangat
sebab nanti takde sapa nak kemas
maklumlah bila kenduri, even kita keluar barang sikit pun
nak simpan balik lepastu amatlah payah
masing-masing dah penat kan

kita pun tak kisah..janji menikah..itu yang penting


tapi bila mak kita cakap nak buat nikah dekat surau
opah kita tak setuju, dia kata nak buat dekat rumah
sebab kenduri dah tak buat dekat rumah, dah kalau nikah pun tak buat dekat rumah
macam takde kenduri pulak


sehari sebelum nikah..means hari jumaat
petang tu hujan turun dengan lebat
sampai area laman rumah kita banjir dengan air bertakung
khemah ape suma memang dah pasang
sebab kalau nikah dekat surau, lepas menikah tu semua jemputan akan makan-makan dekat rumah
jadi time tu opah dah mula panik
dia cakap takut esok time majlis, tetiba hujan
apehal orang nak redah air dekat laman tu kan
jadi dia kata buat jela dekat surau


malam tu pulak, tukar balik plan
 kata nak menikah dekat rumah pulak
ayoyoyo, memang kita dah pening kepala masa tu
nasiblah jarak antara rumah dengan surau tak sampai 100m
bolehlah nak main cak cilok plak kan


jadinya, keputusan dah muktamad, buat dekat rumah
tok kadi cakap dia nak nikahkan sharp pukul 5 petang sebab dia ada pasangan lain plak lepas kami
kalau lambat, dia kata tunda nikah tu ke malam pulak
so, time tu lebih 5,6 kali kita peringat encik somi, jangan lambat


kalau nak kawen dengan i, jangan lambat okeh..tidak u menikah la dengan orang lain


hamboi ayat..pedas kemain..haha



disebabkan plan dah bertukar last minit
kita memang takde prepare ape-ape untuk mini pelamin
sebab satu, kita malas nak kemas balik
sebab dua, if hire vendor, kita dah malas nak membazir

pengantin berjimat ye kita ni
haha


jadinya, tu pasal menikah dekat ruang tamu jek
berlatar belakangkan almari simpan pinggan mangkuk


tapi disebabkan op pandai memainkan pernan dia
nampak cantiklah jugak
hihihi


takpe, yang penting nikah tu
pelamin tak penting bagi kita..



untuk hand bouquet tu
kita just recycle guna hb masa tunang haritu
jadinya tak membazirlah kan
semua nak jimat jek dah time ni
=)


 untuk baju nikah perempuan..

kita dah pernah cerita dekat entry sebelum-sebelum ni



baju nikah kita beli ready made jek dekat butik qamilla sacc mall shah alam
untuk veil pulak, kita beli online dekat sini




lepas beli baju nikah tu, kita decide nak beli veil terus
tapi sebab apa tah..kemalasan maybe
kita tangguh-tangguhkan niat tu
tinggal sebulan lebih rasenye kot sebelum majlis, baru kita usha balik zahra veil ni
ternyata niat nak membeli veil awal-awal dulu yang kecundang tu memberi hikmah
sebab masa tinggal sebulan lebih tu, tetiba zahra veil ade buat promosi maulidur rasul
yea, ape lagi..cepat-cepat tempah
dan kita save sikit duit untuk veil idaman..
=)



total lost untuk baju nikah plus veil plus keronsang tu tak sampai RM1k
keronsang tu kita beli terus dekat butik qamilla
maybe mahal sikit, tapi disebabkan kita malas nak fikir dan mencari
terus jek beli
tau dah perangai kita nanti kalau last minit memang lagi main rembat jek apa yang ada


tapi walaupun kerongsang tu a bit mahal
namun kita puas hatilah
sebab santek..


baju tu memang takde banyak detailing manik
bahagian lengan tu jek
memang kita tak nak crowded-crowded
sebab lepas ni kalau nak guna balik baju tu takdelah segan mana


beli untuk dipakai kembali
itu prinsip untuk wedding kita..
=)




ops, pasal baju melayu encik tunang
seminggu sebelum nikah baru dia pergi beli
itupun kita dah dok remind banyak kali
macam orang tak nak kawen jek gaya dia masa kita membebel tu
sakit hati i..
haha



BILIK PENGANTIN


untuk deco bilik pengantin ni pun tersangatlah best
jumaat malam tu baru kita dok nak mendeco
gila, esok kau nak menikah, malam tu sempat lagi nak panjat itu ini
gantung itu ini
dengan inai tak pakai lagi

hohoho


kita memang takde nak deco beria-ria bilik pengantin ni
sebab hanya kita jek yang tengok
dan maybe saudara mara yang sekerat datang time nikah tu
kalau buat kenduri dekat rumah, maybe kita akan spend duit sikit
tapi, alah..nak melawa kejap tu jek pun kan
jadi jangan membazir
sampai harini kita tak tanggal pun lagi segala tirai, bunga-bunga bagai
bagi tunggu lepas raya la
nak berpengantin baru lama sikit
hehehehe


bab mencari set katil baru
kita tak banyak survey kedai
2 kedai jek kot
 =p


masa zaman kecik-kecik dulu kita memang sukaaaaa sangat dengan katil yang ade tiang
konon-konon leh main cak-cak la kan nanti dengan somi
padahal non hado pun
masuk jek bilik masing-masing dah terbungkang kepenatan
nak main cak-cak hapenya
haha


tapi bila kita survey harga katil yang ade tiang gini
mesti above 3k
mak oi..tak mampu la mak kan
mak tak banyak duit kepuk-kepuk nak beli set katil saje sampai 3k
belum campur tilam lagi


jadinya..masa pergi melawat kedai perabot yang pertama dekat station 18
set-set katil yang ada sume tak memenuhi citarasa
style katil sekarang kan ade macam kusyen kat kepala katil tu
tak seswai untuk rumah papan macam rumah kita tu
buat berhabuk jek, jenuh nak mengelap
dah la yna ni rajinnnnn sesangat
hehe


jadinya, pencarian diteruskan ke kedai perabot kedua dekat station 18 jugak
tdi furniture


bila kita tengok set-set katil dia
first time terpandang set katil bertiang tu
terus jatuh chenta
terus cakap dekat mak nak yang ini
tanpa berfikir panjang lagi


harga pun reasonable..
tak sampai 2k untuk set katil
horayyyy..im the happiest b2b masa tu
dapat set katil idaman
hehe


disebabkan masa datang tu tak bawak duit deposit
next week tu kita datang lagi terus bayar depo



untuk tirai-tirai katil ala-ala nak buat kelambu tu
kita beli kain dekat nagoya angsana mall jek
murah-murah sudah..bukan nak buat apa pun kan
nanti-nanti kena tanggal jugak balik


set cadar tu kita beli dekat sogo time sale
kita memang tak suka kain satin-satin tu
harapkan cantik jek, tapi nak tido panas
oh, tidak..membazir


jadi, kita beli set cadar yang paling simple
sedap dapat lanyak
nanti kalau setakat pakai time kenduri, habis kenduri..simpan
membazir..


tak baik ikot amalan syaiton nirojim
hehe



tugas untuk mendeco bilik pengantin ni
buat secara try and error jek
takdelah kita nak study berminggu-minggu nak buat konsep apa

no,no,no..kita bukan jenisnya


kadang rasa kagum tengok b2b yang ada buku/diary untuk note hal-hal preps kawen dia
kita takat buat notes dalam hp jek
itupun kadang-kadang terlupa ade buat notes
hehehe



oklah, panjang benor dah menaip ni
lenguh sudah jari jemari ni
nanti kalau ade gambar lain pasal kawen aritu
kita update lagi
kalau rajin, buat review
kalau malas, peram dalam otak and hati jek sudah
=)



till then



x0x0..




p/s : kalau diberi masa untuk undur ke belakang untuk ubah ape yang patut/terkurang
kita tamau dah..
sebab majlis kawen ni sangatlah memenatkan
yang lepas, biarlah lepas
move on ke depan jek sekarang ni
dah kawen pun..=p









10 comments:

  1. Dear veil awak sgt sgt cantik memula tengok tgk new update zahra veil pastu tgk eh mcm pernah tengok je gambar ni..Yna rupanya..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks miss hidy..itu hasil tangan berseni zahra veil..kita pakai jek..hehe

      Delete
  2. Betul2..fiza nikah pun takda pelamin..buat kat masjid ja. ;) Kita sama..jimat2 ar tuk kenduri majlis kwin nnt. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa nikah tak ramai sangat orang datang..pastu bukan diorang nak tengok pelamin sangat..membazir jek..hihihi

      Delete
  3. alhamdulillah..simple is perfect yna..yna cantik berseri2..suci je muke ! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, thanks cik fadh..cik fadh haritu pun sama jugak..suke tengok deco majlis cik fadh..terbaik..=)

      Delete
  4. betul tu kak yna... ina pun kalau diberi peluang undurkn masa,biarla masa khwin tu xpyh.. sbb penat ya rabbi je tahu...smpai surrender bg thu mama... walaupun simple allah permudahkn uusan itu pun dah cukup bersyukur kan kak yna

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak buat balik, kita nak time nikah tu jek..coz i love everything pasal majlis nikah tu..majlis lain tamau..sebab penat nak mampus..hahaha

      Delete
  5. veil kamu sgt cantik .. suka !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq..kite pun suke dgn veil tu ๐Ÿ˜Š

      Delete