Tuesday, 4 February 2014

ke'busy'an yang terus melanda..


dear diary..


ya Allah, sumpah rindu ya amat-amat dekat belog ni..
lama betul dia ditinggalkan sepi..
bukan tuan punya belog tak nak update..
tapi sumpah betul-betul tak sempat..
banyak entry yang tergantung setengah jalan tersimpan dalam draft..
sebab bila tiap kali karang, tak sampai setengah cerita, terus kena buat benda lain..
jadi, bila nak sambung idea pun dah hilang entah kemana..
huhuhu


 ini pun tak janji bila lagi dapat nak update..
kadang-kadang sebelum tido, kalau teringat
sempatlah blogwalking pakai nset..
tak puas..sebab skrin kecik 
tapi jadilah, dari takde langsung kan..


masuk tahun 2014 ni..
ya Allah, dugaan lagi maha kuat..maha hebat..
beberapa kali jugak berderai jatuh airmata..
tempat melepaskan perasaan??
dah tentulah pada keluarga..
tak cerita sangat dekat encik tunang..
sebab dia jauh..even kalau cerita pun tak boleh nak tengok reaksi dia..
jadi, tempat yang paling mudah melepaskan perasaan, tentulah pada mak sendiri..
takpelah kalau mak tengok anak dia menangis berjujur airmata and hingus kan..
takde apa nak dimalukan, sebab tau muka memanglah buruks kalau menangis..
haha..



dugaan dari segi apa??

kerja..
kerja..
kerja..
preps kawen..
kewangan..


ha, nampak tak stress dan dugaan kerja tu lagiiii banyak..
tak tahulah, rasa nak berhenti kerja and do something yang boleh menggembirakan hati
terseksa rasanya kalau buat menda yang kita tak minat 100%..
tapi what to do..
sangat risiko kalau nak berhenti sekarang..
sebab utama, of coursela duit..


buat preps kawen pun sangatlah memenatkan, memeritkan mental sebenarnya..fizikal tak sangat..
sebab duit keluar macam empang air pecah..
menderu-deru..
tapi yang masuk..non ado..
savings pun terpaksa dikorek habis-habisan dah..
sampai dah tak tau nak korek kat mana lagi..
nasiblah emak banyakkkkk sangat membantu..
memang tak terbalas la jasa tu dengan wang ringgit..
ya Allah, kalau takde emak..
pada siapalah kita nak mengadu..
pada siapalah kita nak mintak pinjam duit..
huhuhu..


pernah masa chambering dulu..
elaun dapat sikit sangat..
nak kena bayar kereta, ptptn, minyak, broadband and makan sebulan..
tak masuk topup nset dan belanja adik makan lagi..
memang rasa muflis sangat time tu..
pastu, pada satu hari..masa tengah iron baju nak keje besok..
mencurah-curah airmata turun..
bila mak tanya kenapa..
cakaplah duit tak cukup..
nak jual broadband..


sampai sekarang, mesti family akan sakat kita balik..

dulu ade orang tu menangis-nangis takde duit sampai nak jual broadband dia..


haha, kelakar bila ingat balik..=p


tapi, memang..
dunia makin mencabar..dugaan makin besar
dan sudah tentu nilai duit kita pun dah semakin kecik..


ce kalau pegi watson or guardian..
rm 50 tu kejap jek habis
padahal beli tah pape..
setakat mask la, lotion la, wet wipes la..
oh, betapa kecilnya nilai duit sekarang..
even rm 50 pun dah kecik, apetah lagi kalo rm 10..
takat lepas makan breakfast and luncheon je lah..huhuhu


dan kerana duit jugak orang sanggup membunuh..
orang sanggup bercerai..
orang sanggup memaki hamun even darah daging mereka sendiri..

kalau tak kuat iman..kalau tak kuat akidah..

yes, kita mungkin terjerumus ke situ..
tapi mintak dijauhkanlah..
tak terdesak sampai tahap gitu lagi..huhu
masih punya duit untuk makan..
tapi nak bershopping berjoli sakan macam zaman belajar dulu..
memang tak dapeklah sekarang ni dik non..

(baru tau gane susahnya nak cari duit sendiri..dulu suka suki memperabihkan duit..wuwuwu)


kadang-kadang pening jugak..
sebab orang melayu ni terikat dengan adat..
bila ikut adat, duit keluar lagi banyak..
contoh macam hantaran..
itu tak penting, tapi my mum insist nak buat jugak..

peningnya kepala..

sebab hantaran tu, kos perbelanjaan dia lagi besar..
nak beli itu ini..
even kalau kata 5 balas 7 pun..
wuwuwu..


tengoklah macamana..
bulan 4 nanti baru nak pikir pasal hantaran..
setelkan menda lain dulu yang lebih penting kan..
ada rezeki nanti, ade..
takde, tak payah..
kita pun tak kisah dah sekarang..


setuju dengan salah seorang kawan kita ni..
dia cakap..


"dulu kecik-kecik i dreamed a big fairy tale wedding...
sekarang, i dream of no bridezilla..
no sight of her in a simple wedding..
a natural, DIY, less stress & inexpensive ceremony where there is no one to impress for"


yes, i agree with her..

dah tak dream a big fairy tale..
cuma mengharapkan majlis nanti sederhana yang boleh..
tak payah nak kagumkan sesiapa..
sebab mereka tak rasa susah seperti yang kita rasa..

tak kisah kalau orang cakap majlis kita tak gah..tak mewah..
yang penting diberkati..
sebab kalau majlis yang mewah sekalipun, tapi tak dibekati..
at the end bercerai..
ruginya melabur beratus ribu atau berjuta..


rasanya tajuk entry kena taruk caca merba..

semua ada..haha



till then..



x0x0..



p/s : nanti next week nak update my checklist..
insyaAllah kalau sempat..
wink 
-___- 



 

11 comments:

  1. Buat ikot kemampuan je Yna, Family kita alhamdulillah xde suh ikot adat sgt so boleh jimat lebih..buat merisik je pastu terus planning ntok nikah etc yg penting majlis yg diberkati nanti InsyAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..family kite takdelah nk ikut adat sgt2..cuma pasal hantaran tu, mak ckp tak nak mcm dtg tgn kosong jek..adoi..part hantaran pun beratus2 kene kuarkan..tgklah, ade rezeki nanti, buatlah kan..hehe

      Delete
  2. lama xbaca cerita cerita awak..kite pon busy jugakkk..rasa nak nangessss..stress
    sama2 kita buat prep k! hope semua berjalan lancar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun rindu kot nak berblog, tp masa btol2 tak mengizinkan..huhu..majlis faezah lg awal sbln dr kite kan..wah, nk dekat dah ni..gud luck okeh..marilah kita sama2 menyeteresskan diri ni..hihi

      Delete
  3. bykkn saba ye awk..duit skg ni mmg mcm air..lju je mengalir..doa byk2 moga dipermudahkn k? meh kt same2 buat prep..xmo sdih ok?

    ReplyDelete
  4. Kan best kalau duit masuk mcm air mengalir dan bukannya keluar..huhu..thanks ayue..nak kate stress pasal kahwin taklah sgt2..cume stress pasal keje yg terlebey..huhu..jom kita sama2 buat prep ok..lpas ni nnt mesti rindu nk wat preps..

    ReplyDelete
  5. bertabah laa dear...
    semoga semua kembali tenang, xmau stress2 k

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu diyana..
      bila awak due ye..moga dipermudahkan semuanya jugak nanti..
      lama dah awk tak komen kat page kita..
      dah sendiri pun lama tak update..hihihi

      Delete
    2. hee~ tau xpe... awak yg lama x update... ahakz!!

      Alhamdulillah, dh selamat b'salin dh.. baby pun dh sebulan dh

      Delete
    3. yeke..ala dah ketinggalan keretapi kita ni..naik ketapi lama lagi bukan ets..hehe..

      tahniah awak..harap bby nnti jadi anak yang soleh/solehah dan berbakti pd ibu n ayah dia..=)

      Delete