Tuesday, 11 February 2014

juices for life..


dear diary..


memandangkan harini takde keje yang urgent sangat-sangat
kita nak kongsi sesuatu yang menyihatkan tubuh badan..
asyik cerita pasal personal jek, bosan dah korang kan..
hehe..


sape tak suke minum jus sila angkat tangan..


kita rasa jaranglah orang tak suka minum jus kan..
sebab selain menyihatkan, jus jugak menyegarkan badan dan tekak..
tapi janganlah bila buat just tu taruk pewarna atau gula bergantang..
jadi tak menyihatkan la pulak dah gitu kan..
huhu..


last month kita ada pegi satu hotel ni..
dia ada bagi brochure ni untuk resipi-resipi jus yang bagus sebenarnya..
kita rasa rugi kalau tak kongsi dengan korang..
manatau nanti kalau korang teringin nak buat jus,
boleh try salah satu resipi ni okeh..
siap kita bagi dia punya kebaikan lagi ni..


bagi mengekalkan makna yang sebenar..
kita kongsi in english la eh..
boleh jek nak tolong translate kan..
tapi kang takut lain sikit maknanya..kihkih..


 lets cekidaut..



1. Apple + Celery


This tangy drink cleanses, detixifies and prevents skin disease. It is a good source of minerals and contains vitamins A, B1, B2, B3, C, E, K, folic acid & biotin



2. Apple + Ginger + Cucumber


This perky drink is the best natural diuretic, cools the body, and beneficial for kidneys, lungs, pancreas plus relieve gas problems. It contains vitamins A, B1, B2, B3, C, E, K, folic acid, biotin, protein, fiber, iron & calcium



3. Mango + Strawberry + Kiwi + Banana
(macam sodap jek ni..hehe)


This chill sensation is both antioxidant and anticancer, fights heart disease, smoothes bowel and relieves clogged skin pores. It contains vitamins A, B, C, E, iron, fibre, zinc, folic acid, potassium & calcium



4. Orange + Strawberry + Banana


This concoction boots the immune system, fights off viruses, delay ageing and age-related diseases. It contains vitamins A, C, potassium, protein, fibre, iron, minerals, folic acid and phosphorus



5. Pineapple + Ginger + Orange + Apple


This drink improves digestion, bloating or gas, prevents blood clots, is a natural inflammatory bromelain and helps against fatal ailments. It contains vitamins A, B complex, C, K, manganese, minerals, fibre, iron, folic acid & phosphorus



6. Apple + Strawberry + Celery


This drink is an antioxidant which strengthens the blood, promote healthy skin, fingernails & hair. It contains vitamins A, B1, B2, B3, C, E, K, folic acid & biotin



7. Beetroot + Orange + Carrot


This drink cleans and improves blood circulation and intestines, calms the nerves, fights cancer and improves menstrual problems. It contains vitamins A, B1, B2, B3, C, E, K, calcium, iron, minerals, folic and amino acids



8. Mango + Strawberry + Banana


This fun drink decreases blood pressure, reduces the risk of cancer, prevents heart diseases and enhances memory. It contains vitamins A, B, C, E, iron, fibre, protein, pottasium, zinc, folic acid and calcium



9. Pegaga + Apple + Honey


Thia Asian favourite is great for blood cleansing, lowering and maintaining blood pressure and promoting healthy kidneys. It contains vitamins A, B1, B2, B3, C, E, K, folic acid, biotin, protein, fiber, iron & calcium



10. Pineapple + Lemon + Orange + Mint


 This drink helps to alkalize the body, is a natural antiseptic, anti-oxidant and anti-bacteria, cleans and strengthens weak blood vessels. It contains vitamins A, B, C, K, P (bioflavonoids), minerals, fibre, iron, folic acid and phosphorus



ha, ni antara 10 resipi jus yang korang boleh try..

sukatan dia macamana??

korang agak-agak jela..
janganlah macam kalo kombinasi no 2 tu, ade ginger..
korang g taruk besar penumbuk..
suku inci pun cukup dah..
kalo letak banyak-banyak nanti pedor pulak lidah tu kan..
takpun, tak lalu nak telan..
tapi kalo larat nak telan, apa salahnya..
hehe..


macam kombinasi no 10 tu, kita nasihatkan pada yang preggy
tak yahlah try..
nanti keguguran pulak..sebab tajam kan nanas, lemon and orange tu..
takut kalau rahim jenis lemah, tak dapat tahan..dah kes lain pulak..
tapi kalo rahim kuat pun, tak payahlah try..
kita tak nak bertanggungjawab di kemudian hari..huhu..


oklah..
happy juicing semua..
kita serious rasa nak try kombinasi 3, 4 or 8..
yang lain tu macam tak berminat lagi..
sebab rasa tekak macam tak mampu nak terima..hihihi












terliur tengok gambar jus-jus ni kowt..hehe
(courtesy uncle google sajo)



till then..



x0x0..



6 comments:

  1. teringin nak buat jus.. tp malas nak kuar kan juice extractor tu.. smpi sudah xbuat2.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, dah ada juice extractor tu lg senang nak buat juice..
      jangan malas-malas..hihi
      (nasihat orang, padahal diri sendiri pun malas..kihkih)

      Delete
  2. sekarang ni saya selalu buat jus. Tapi guna blender je. antara jus saya selalu buat
    - avocado+susu+honey+kurma/prune
    - avocado+mango+susu+honey
    - betik
    Sebab guna blender je, jadi takdelah buat jus apel, ke carot ke sebab serat dia. Padahal ada je juice extracter. tapi malas nak basuh lepas guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, macam menarik gak combination tu n mcm sedap jek..bestnye ade juice extractor tu, kite nak beli tak terbeli2 lg..tggu org bg adiah kawen jela..hehe

      Delete
  3. Bestkan...sejak pregnant cik mah suka minum jus...sedap sngt pulak rasa...tp nk wat sendiri tu yg mls tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, jus mmg sdap n menyegarkan badan..tp tu la, nk buat malas bebenor..beli kat kdai tak berkhasiat da sbb taruk air gula kan..pastu buah skit jek..cik mah, congrats dpt baby da..syomel..td nk wish kt page cik mah, tp pastu ade keje, terlupe twoz..hehe

      Delete