Monday, 2 December 2013

my wedding progress...part 1


hai dearies..

kenapalah harini cuaca mendung disulami hujan renyai-renyai..
bergolek atas katil ni mesti best..huhu..

lupakan semua itu..
kembali ke alam realiti..=(


sebenarnya korang jangan tertipu dengan cheklist kita sebelum ni..
memang nampak macam banyak dah setel..
tapi sebenarnya..

jom kita cerita satu-satu



pelamin
 
pasal pelamin ni memang awal-awal aritu dah booking dekat bridal..
design kita punya citarasa sendiri lepas tengok majalah pengantin..
bridal ni harga dia memang murah kalau nak compare dengan bridal lain..

bayangkan bayar tak sampai rm1800 boleh dapat 

baju sanding
baju bertandang
2x makeup
pelamin idaman
 pintu gerbang
aksesori

dekat butik ni kita amik semua diatas kecuali baju sanding..
sebab kita ada choice yang lain..
tapi takpe, nanti boleh tukar baju sanding tu dengan makan beradab atau hiasan bilik..
yang tu kita decide kendian..hehe..

pasal apa kita choose butik ni..
sebab mak kita nak..ikutkan jela..janji cantik dan boleh ikut kehendak kita..

akhir-akhir ni baru dapat tau butik ni owner dia cina..
patutlah mereka bersedia mengikut kehendak dan citarasa pelanggan dengan mudah..=)



baju sanding

reason kenapa tamau amik baju sanding dekat butik tadi..
sebab takde design yang kena dengan tekak..huhu

ade satu haritu lalu dekat pekan lama ipoh
ternampak satu bridal ni baju dia ohsem betul..
pastu next weeknya try pegi, tapi dia tutup sebab pasang pelamin..
so sabtu haritu kita try pegi lagi sekali..
nasib bukak..masuk-masuk je kedai..bau colok..
la, cina punya butik rupanya..hehe..tapi diorang memang baik..

tengok baju yang ternampak ohsem haritu..
tapi disebabkan baju tu warna putih, kita tak jadi nak try..sebab latar belakang pelamin nanti pun putih..
so tak nampaklah pengantin..
tetibe ternampak satu baju ni fresh-fresh daripada oven..
dia baru jek siapkan..tapi beading tak complete lagi..
terus jatuh chenta..dan terus try..
bila try lagilah jatuh chenta kan..hehe..

tapi harga sewa baju dia quite mahal skit compare dengan bridal lain..
takpe janji puas hati..
sebab dia juga material yang superb..bukan yang murah-murah..
anak tudung pun jenama ariani ye..kelas bridal chinese ni..hehe..

depo dah bayar..
tunggu bulan 1 encik tunang datang ipoh nak fitting..

agak-agak mesti encik tunang cair terus tengok kita pakai baju tu..

kihkihkih..=p



dewan

sebelum nak pilih dewan daerah batu gajah ni..
ade lagi 2, 3 pilihan yang lain..
tapi memandangkan tempat-tempat berkenaan tak available, maka kita dah booking dewan kat batu gajah ni..
booking je dulu, borang tak hantar lagi..
harap-harap harini mak dah anta borang..sebab dia cuti..

tu yang masalah bila semua kerja dekat ipoh..
takde sapa nak uruskan hal-hal waktu pejabat if dekat batu gajah..huhu..

hopefully setel jugak harini..tamau hati gundah gulana lagi..



photog

hoho, yang ini perkara kedua kita setel lepas tarikh kawen..
confirm jek tarikh kawen terus kita contact photog idaman kita..
so sekarang tak payah pening kepala..
cuma nak confirmkan beberapa perkara je lagi..=)



doorgift

untuk doorgift orang dewasa, mak kita berkeras nak bagi bekas mengkuang jugak..
so kita order yang dekat terengganu tu..
takpelah mahal sikit, dia rela hati nak bayarkan..hehe..

cuma itu order 1k jek..
kena buat tambahan lagi..tapi still tak decide..
kena cari yang sama taraf..nanti tamau tetamu berkecil hati..huhu

doorgift ni dijangka siap bulan 2 nanti..hopefully sempat untuk kita diy sikit beberapa menda..
sekarang gigih buat bunga roselt..
3k kuntum ye nak buat..
lenguhlah badan dan tangan lepas ni..


untuk kanak-kanak, bekas dah ada..
cuma tak decide nak taruk apa dalam bekas tu..
tapi yang pasti tamau beli coklat yang merapu-rapu tah jenama apa tak kenal..
kesian kat kanak-kanak ni nanti makan coklat yang dia tak pernah jumpa..
tapi takdelah pulak nak bagi toblerone ke, snickers ke pulak ye..
mati mak..hohoho



baju nikah

baju nikah, seperti di entry lepas, kita dah beli siap..
cuma sekarang tinggal nak cari veil, tudung & kasut jek..
probably kasut pakai je apa yang ada sebab bukan nak kemana pun..
jangan nak membazir..
cuma kita tengah riki-riki veil dekat satu person ni..
malam ni nak confirmkan design then boleh procede..
setelkan awal-awal sebab dah malas nak pikir lepas tu..



corsage

corsage ni kita buat tak sampai 30..
tapi sekarang kena tambahla pulak sebab rakyat makin ramai nak pakai menda alah ni kan..
kang kalau tak buat kecik hati..
jadi daripada timbul isu macamtu kemudian hari, kita buatlah banyak-banyak..
 lepas ni kalau lebih, kita jual pulak..hehe



centrepiece

yang ni kita rasa almost done..
sebab pakai barang-barang terbuang jek..
sedey jek bunyik kan..huhu



handbouquet

pasal hb ni kita just buat untuk nikah saja..
sebab resepsi dengan bertandang dah provide..
senang kerja..weee



invitation card

kad tak tempah lagi..awal sangatlah pulak kan..
cuma barang-barang deko dah siap beli..
tunggu kad sajo..=)



bunga pahar

haritu masa pegi jalan tar, singgah kedai bunga reben..
mak berkenan dengan satu design bunga pahar ni, tapi kalau nak beli siap mahal..
bayangkan sekuntum tu saja dah RM 15.90..kalau beli 100 kan dah rm1590..
so, mak kita beli satu jek buat contoh, dah beli barang-barang yang nak buat..
total hangus beli barang rm500 jek..
1/3 daripada harga kalau beli 100 kuntum tu..wow..

malam semalam gigih la cucuk-cucuk kristal dengan pearl..
siap suruh adik-adik lelaki kita tolong sama..
nasib diorang nak tolong, tidak mati i nak buat sorang-sorang..hukhuk
tapi kita just buat part yang simple-simple jek..
part yang susah nanti my mum yang buat..
sebab tangan i tak berseni..
baikkan kite?? haha

 

 rasanya tu jela kita update dulu..
macam takde mood je pulak..tetiba kan..hehe


kerja banyak..selagi tak siap..selagi tu hati risau jek..=(



next time kita sambung ya.


till then



x0x0



p/s : nak katil dan bantal bucuk..



 

7 comments:

  1. wahh..byknye progress..jelesh!
    kite nikah bulan may jgk..tp bru 2 3 bnd je buat..
    waaa..risau pulak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. enjin tengah panas, setelkan cepat-cepat..nanti enjin dah nak sejuk, apa pun tak jadi..hehe

      Delete
  2. bnyaknyer progress !! fadh kene keje kuat lg ni..sobsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. fadh boleh..chaiyok chaiyok..=)

      Delete
  3. laju nye awakk..naik jet ke ape..sy byk lg xsettle..ssh bila duduk jauh nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, pelan2..tgk2 t awk yang complete dulu semua drpd kita walaupun kita start awal..hehe

      Delete
  4. Salam,

    Jemput singgah http://washura.blogspot.com utk melihat koleksi veil & shawl pengantin. kot2 ade yg bkenan or sbg rujukan pn blh.. :)

    ReplyDelete