Thursday, 22 January 2015

hampir putus asa...


assalamualaikum


dah macam kenapa tajuk entry ni kan
menyeramkan jek
huhu



tapi sungguh
rasa macam hampir nak putus asa
sebab apa??


sebab kita tak dapat kerja baru lagi
bukan tak mencari
dah 2,3 tempat pergi interview


1 tempat ni company broker saham
diorang nak cari legal officer
hari isnin haritu dapat call
diorang nak ambil kita kerja
tapi kita tolak
sebab kita takde experience and zero knowledge pasal saham
nak mampus kalau nak advice bos pasal saham dah diri sendiri tak tahu
memangla orang kata boleh belajar
tapi kalau nak belajar menda yang kita zero tak minat
sampai bila pun ilmu tu susah nak masuk



so, dalam pada tu memang ada pergi 2,3 firm interview
tapi mostly vacancy kat legal firm penang
sume nak cari lawyer conveyancing
yes, kita basic knowledge pasal conveyancing ni adelah
tapi bos-bos tak nak amik
alasan yang kita rasa diorang tak nak cakap ialah


malas nak train dari awal



dah tu, kalau tak di train, bila nak pandai
walaupun kita tak tahu pasal conveyancing ni sama macam saham
tapi at least conveyancing ni kita berminat nak belajar
sebab untung2 nanti kalau nak beli rumah senang
sebab kita dah kenal orang bank..developer ape sume kan
dan satu lagi sebab dekat penang banyak peluang untuk buat strata title
kat ipoh manade apartment sangat
so peluang untuk belajar banyak menda tu tersangatlah banyak
nak di comparekan kalau belajar saham
if tetiba kita berhenti dari situ, kena cari company yang pasal saham maham jugak
da tu guane



disebabkan asyik kena reject sebab takde ilmu conveyancing yang cukup
terus rasa down sangat
tinggal sebulan jek lagi ni
sempat tak nak cari kerja lain



kita memang dah prepare sikit duit simpanan if sebulan dua tak kerja
cukup lepas bayar si itam oklah kan
kesian plak if husband nak tanggung semua
kita pun tak suka nak susahkan orang lain
walaupun kita ni tanggungjawab dia
tapi tak bestla kan
sebab dah biasa ada duit sindri
huhu



pastu, dalam dok terasa down tu
saja lah scroll ig



tengok gambar ni tetiba rasa macam



courtesy google




ok..nak jual idea orang buat aiskrim pasu ni kat penang..
hohoho..




till then..


x0x0 dari orang yang nak putus asa..




p/s : teringin la pulaks..
T-T


 

7 comments:

  1. jangan putus asa kuatkan semangat. eskrem pasu lahh. dapnyaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sis..cuba-cuba jela nampak kuat walaupun tak sebenarnya..
      nampak sedap kan..=)

      Delete
  2. sabarlah..inshaaAllah ada rezeki Yna nnti (^_^)

    ReplyDelete
  3. Yna buat bisness huhuhu..Insyallah sikit-sikit lama2 jadi bukitt...betoii kne bt ape yg kite minat huhu :)
    aritu ade biz shaklee kan? (klo x silap ler..huhu)

    p/s: eskrem pasu tu rm5 org juai..tgh viral skang ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..masih ingat lg ye..
      memang tgh terpikir nak buat bisnes jek..tapi masih mikir-mikir bisnes ape nak buat..huhu

      p/s : ok gak kan viral kan ice cream pasu tu ke penang pulak..with different ways and recipes..hehe

      Delete
  4. sabar ye kak yna.... insya"allah rezeki pasti ada untuk kita.. tinggal kita kene usaha dan tawakal...

    ReplyDelete