Thursday, 3 July 2014

dilema...


dear diary..


keje tengah banyak
tapi disebabkan rasa malas nak buat
kita nak taip entry dulu la kan
pastu baru sambung buat opinion yang menyesakkan kepala hotak tu ha
huhuhu



kita rasa dilema kita ni start dari sebelum kawen haritu
sampailah dah sebulan lebih kawen ni
still dalam dilema
masalah betul la



macam korang tau
kita dengan encik somi sekarang pjj kan
kitaorang jumpa setiap minggu
kalau minggu ni kita pergi penang
minggu depan encik somi balik ipoh
dan begitulah seterusnya



tapi paham-pahamlah kan
bila selalu berulang ni
even tak jauh mana
tapi still mengeluarkan jumlah duit yang banyak jugak
macam kalau kita
naik kete kecik jek...duit minyak save la sikit
tapi tak save manalah jugak sebab sekali pergi balik penang dah habis RM90
minyak plus tol
so, kalau 2 minggu balik penang..dah RM180
kalau campur dengan encik somi sekali dah RM360
banyak tu..
boleh shopping kasut ke, handbag ke, baju ke kan
hahaha


 pasal duit tu satu hal la jugak
yela, lepas kawen lagi banyak nak pakai duit
even masing-masing still duduk rumah parents
apa, kalau duduk rumah parents tu takkan parents nak tanggung sume kan
dah kawen pun, seganla
sikit sebanyak mestilah keluar jugak duit untuk tolong parents



enough pasal duit, pasal masa untuk berehat pulak
sejak dari lepas kenduri haritu
memang kita tak rasa pun lagi satu hari yang kita dapat rehat sepenuhnya
setiap hari ada jek menda nak kena buat
even encik somi takde dekat rumah
tak bermakna kita boleh goyang kaki jek kan



opah kita pulak lepas masuk hospital aritu
sampai sekarang memang dia tak sihat lagi
dulu, masa dia sihat..dia buatlah jugak kerja rumah sikit-sikit
tapi sekarang memang depends on kita jela 100%
kalau bukan bulan pose haritu, gagah la jugak kita nak menyapu, mengemop rumah kan lepas balik kerja
tapi sekarang mana nak sempat..
balik kerja dah kena tolong mak masak
sempat menyapu jela sikit-sikit
pastu semput
huhuhu



eh, ni bukan entry nak merungut tau
tak..bukan
kita nak cerita pasal



encik somi suruh kita berenti kerja then pindah penang



yela, dulu sebelum kawen, bolehlah kita cakap tak nak kan
tapi sekarang takkan nak melawan pulak
dah dia tanggungjawab kita sekarang
kadang-kadang rasa bersalah jugak
tapi nak buat macamana
keadaan tak mengizinkan sekarang



kalau ikutkan hati
sekarang jugak nak tender surat berenti
tapi dok pikir pulak
bulan ni nak bayar insuran kete
pastu hujung bulan nak raya dah
pastu kena bayar balik dekat firm lesen tahun depan
wah, banyak gile nak pakai duit ni
kita bukan kaya pun
hukhukhuk



tapi, bila memikirkan penat nak kena berulang-alik tu
rasa macam nak pejam sebelah mata jek pasal duit tu kan
lagi pulak, sementara kita belum pregnant ni
elok la nak cari kerja baru
nanti kalau dah pregnant baru nak cari kerja
ade ke orang nak ambik
sebab mostly majikan tak nak ambik pompuan pregnant ni
tak nak bayar gaji untuk 2 bulan cuti bersalin tu kan
phewwwww



pastu pulak, dengan keadaan opah yang tak sihat tu
mak kita nak kena urus semua benda
sampai dia pun jadi tak sihat
kesian lah jugak kan if kita pindah
sapa nak tolong dia pulak nanti



wah, sungguh dalam dilema




kita target bulan 9 nak berenti
tapi macam lambat sangat nak tunggu bulan 9 tu
sebab kita pun macam tak tahan jek pulak dah kan



bosan




hurm..nak buat macamana ye..
pening kepala dok pikir hal pindah-randah ni



takpelah, esok kita balik penang nak discuss lagi dengan encik somi gane kan
susah bincang thru phone
tak sampai 100%
hehehe



kan best kalau mampu untuk jadi surirumah
takde kita pening kepala
nak pikir cari kerja la, apa la
tapi nanti takde duit sendiri pulak


banyak songeh betul dia ni..
=p



tu jela nak merepek
nak sambung balik buat opinion
nanti staf report dekat bos pulak kita tak buat kerja kan..




siap haritu sorang staf ni cakap dekat staf lain


kita tengok cik yna tu steady jek pas kawen ni
takde pun dia sengih-sengih..mengelamun sorang-sorang ingat kat laki dia



la hai, itu pun nak kecoh
dah keje berlambak
tak dan nak berangan pun
tapi kalau nak sengih-sengih pun apa masalahnya
tak pakai duit kau pun



huhuhu


sabar..sabar yna
pose...




till then



x0x0




p/s : mata ni macam mendung jek harini
maybe sebab selsema kot
tu yang mengantok jek..


hari-hari kau mengantok yna..tak yah nak membohong

haha



 
 

8 comments:

  1. hurmmm kita sama la kak yna.. tapi kitorg ulang alik dengan bas... lagi sedih kak yna... tapi apa boleh buat komitment selepas kahwin sudah dipersetujui.. hehehe. botak kepala den bulan ni.. tikes bas saja dah 450... :'( sabor je la....

    kak yna kene buat keputusan dengan baik taw... ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. keyna..kite nak naik bas jimat sikit..tapi takde sapa nak tolong hantarkan ke terminal..jauh dari rumah..terpaksa jugak drive..huhuhu

      hopefully..tq =)

      Delete
  2. sabar lah...sy dulu PJJ dkt stgh tahun...duit yg habis usah cerita...
    nasib husband dpt tukar dekat skit..... still, another year after mengadap jem KL.. sbb xnak bayar bond.. hadap je laaa...
    byk duit nak pakai pas kawen....rumah, kereta, mkn, anak... belum tmbh nafsu nk shoppg & b'jln tiap2 minggu

    ni dh benti... semua cut cost... redha..

    so nye..pikir masak2 ape yg kita nak..ape yg kita akan dpt..ape yg kita akan korbankan...ape yg kita ready utk dilepaskan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu, betul tu..risau berhenti keje without cari kerja lain..takut nanti tak dapat keje..sapa nak bayar kete..tak nak susahkan laki..

      menda ni bila dah kawen, bukan melibatkan diri sendiri jek..banyak pihak..banyak hati..

      Delete
  3. Setuju ngan Diyana..Kat dunia ni tak boleh amik semua..sembahyang istiqarah. InsyaAllah Allah tunjukkan jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks fiqah..will do..

      moga dapat temu jawapan dia..

      Delete
  4. paham sgt perasaan yna.. kat opis faezah pon ramai yg weekend husband.. kertel-kl tiap2 mgu..ada yang smpai dah ada anak pon still mcm tu.. kite tgk pon penat..apatah lagi dorang kan..yna kuatkan semangat k..sambil2 tu cari kerja kat penang..IA ada rezeki nanti :)

    ReplyDelete
  5. kalau nak ikot keadaan kita takdelah sekronik orang lain yang duduk pjj lagi jauh..pastu dah beranak pinak kan..huhu

    kita nak cari kerja dulu baru berenti..tak secure rasa nak berhenti tanpa ada job..seriau..

    thanks faezah..

    ReplyDelete