Monday, 19 December 2016

Rumah Pertama - Bahagian 1


Assalamualaikum...


Niat di hati nak kembali aktif berblog..
namun apakan daya..beribu alasan dicipta..sememangnya penyakit M tu maha berleluasa..
ditambah pulak dengan masa yang tiada..jadi bila masanya aku nak mula menulis semula..
Ecece..dah macam pantun berkerat-kerat pulak ye..tak seswai weh nak berpantun-pantun ni.. iolls bukan wanita melayu terakhir pung...=p


Saja nak coretkan kisah membeli rumah ni dekat blog ni..
supaya satu hari nanti, bila terlupa or terhilang ingatan..bolehlah refer dekat blog sindri kan..
actually, proses urusan jual-beli rumah kami ni belum settle lagi..
baru proses kelulusan kebenaran pejabat tanah untuk menggadai..
tapi sebelum nak dapatkan kelulusan tu..bermacam-macam dugaan yang kami tempuh
sampai rasa fed-up ya amat..hampir nak 3/4 tahun proses kami cari rumah..apply loan..cari lawyer..prepare S&P, prepare loan documents, tunggu kebenaran (consent)..puihhhhhsss..memang mencabar jiwa..


Untuk pengetahuan korang..sejak aku pindah dok penang ni dari awal bulan Mac 2015 sampailah ke tarikh aku tulis post ni, aku still duduk dengan in laws..ha, macamana aku mampu survive duduk dengan in laws and ipar duai yang penuh satu rumah tak termasuk lagi anak-anak sedara husband aku nak dekat setahun lebih ni..hanya tuhan jek yang tahu..


in laws aku baik sebenarnya..tak pernah pun nak kacau apa yang aku and husband aku nak buat..cuma biasalah..aku pun nak kehidupan sendiri jugak kan..cerita nak cari rumah ni dah timbul since beberapa bulan lepas aku pindah duduk penang..tapi waktu tu ekonomi kami tak berapa nak baik..yelah, baru kawin..pastu aku pulak pregnant anak first..then gugur..then pregnant balik..dalam tempoh 2 tahun setengah kami kawen ni macam2 dugaan yang kami lalui..so kami tangguhkan hasrat nak ada rumah sendiri dulu..sebab tak nak menambahkan beban kami lagi waktu tu..waktu aku tengah sarat mengandungkan Amani, kami ada pegi cari2 rumah..yelah, dok pikir sampai bila nak duduk dengan in laws..nanti dah beranak, dengan anak and barang-barang anak lagi kan..aku jadi tak selesa..so kami cari..cari and cari..jumpalah satu kawasan perumahan apartment ni..harga around RM300k..dengan tempat parking yang super banyak dan besar plus ade swimming pool..plus keluasan rumah around 1010 kaki persegi..mana nak dapat dekat penang ni harga rumah macamtu dengan kelebihan yang dia ada..so, waktu tu memang kami hampir2 nak bayar deposit..tapi aku pikir balik..macam rushing sangat..aku pulak memang dah sarat..nanti nak cuti 2 bulan maternity leave, susah pulak nak uruskan S&P ape suma..dengan keadaan kewangan masa tu memang aku tak berani nak cakap lebih2 sebab baby pun nak lahir..lagi banyak pakai duit..so, dengan berat hati..kami cancel bayar deposit untuk rumah yang kami tengok tu..maybe lepas beranak nanti baru kami cari yang lain..sebab bila pikir balik, even rumah tu dah memang murah..tapi banyak yang kena buat reno..lantai..wiring..piping..so sume tu duit..duit..duit..memang kami takde duit sebanyak tu..huhuhu


Then lepas aku bersalin bulan November 2015, balik penang balik end February 2016 macamtu since aku amik cuti extra sebab rasa malassssss ya amat nak masuk kerja balik..boleh gitu..kau ingat firm tu bapak kau yang punya???bukan..ahmad albab yang punya...ehhh


So dari bulan Mac sampai April 2016, kami takde pun fikir secara serius nak pindah..cuma bila last2 tu, aku memang rasa rimas dok ramai-ramai dalam satu rumah, then nak kena jaga laku..pakai suma..jadi macam tak bebas sangat..aku nekad bagitau husband, aku nak pindah jugak..tak kisahlah kalau tak mampu nak beli rumah..sewa saja dulu pun ok dah..


So husband aku dok la riki-riki rumah yang ok..mula-mula kami ingat nak sewa jek dulu..pastu, bila pikir-pikir balik, dari bayar sewa 700-800, baik beli rumah terus..sama jek..kalau sewa bukan kita dapat pun rumah tu kan..so kami try la cari rumah yang medium costs..since nak apply low costs, memang tak layak sebab campur gaji laki bini terlebih had..tapi tak tau bila tolak hutang bagai, gaji kami tu bukanlah banyak mana pun..huhuhu..


Husband aku la yang rajin cari dekat MUDAH..saja tengok2..ada yang murah tapi lokasi yang aku tak berkenan..ade yang berkenan tapi diluar kemampuan..biasala aku kan..suma nak grand jek..selera besar macam anak billionaire..padahal duit non hado..hahahaha


So, tengok punya tengok punya tengok, jumpalah satu yang berkenan di hati..tuan rumah nak let go RM178k rasanya..saja kami pun pegi tengok..ade rezeki adelah..takde, takpe..so lepas balik kerja..semayang maghrib settle suma..kami pegi jumpa tuan rumah..


Bila kitaorang pegi rumah tu, first thing yang aku suka, kebersihan kawasan flat tu..yes..flat jek aku mampu..tapi kalau harga RM170k tu kat kampung, aku boleh dapat banglo setingkat sejibik dah..huhu..apakan daya..nak dok sangat dekat penang kan..hamek kau..


Ok, berbalik pada flat tu..ha kawasan dia memang bersih..satu sampah pun aku tak nampak..bungkus2 jajan ke..aiskrim ke..memang tak nampak lah..


Second thing yang aku suka..kawalan keselamatan dia kalah sesetengah condominium tu..nak masuk parking ade security..nak naik lif ade security..macam hotel sekarang ni la, kad bilik, khas untuk floor bilik tu saja..macam flat ni, orang tingkat lain memang tak boleh nak suka suki tekan lif naik floor berapa diorang suka..diorang just boleh tekan lif tu untuk floor yang diorang duduk jek..tak ke bagus gitu..


Third thing, bila aku masuk jek rumah tu, memang dah fully reno..grill dah ada..lantai dia dah laminated and buat tiles dekat dapur..kitchen cabinet pun dah ada..awning pun dah ada..aku cuma kena cat lain jek kalau beli..kalau tak nak cat pun takpe..tapi better cat la kan..and suprisingly, tuan rumah tu ade 3 orang anak lelaki yang tengah membesar (paling besar pun sekolah rendah), tapi keadaan rumah tu tak macam ade anak2..lantai elok..dinding tu kesan conteng yang minimal la..memang terkagum aku kejap..


Tapi masa tengok2 tu..aku dengan husband takdelah buat muka teruja sangat kan..nanti nampak sangat..kami just kata dekat tuan rumah, nanti kami contact balik..nak bincang dulu..last price lepas nego..tuan rumah bagi RM170k..memang aku rasa dah murah sangat nak compare dengan keadaan rumah tu..


Lepas keluar jek dari lif..memang kami dah habis hati da la dengan rumah tu..aku cakap dengan husband takpe, kita balik dulu..tengok esok macamana kan..feeling dia sama ke tak..dan memang sampai nak tido kami laki bini dok suka dengan rumah tu..


Oklah, nantilah aku sambung..lenguh pulak nak menaip..lama tak menaip kan..


Panjang lagi kisah ni..ni baru tengok rumah..part loan bagai suma tu tak citer lagi..kat situ nanti lagi banyak dugaannnnn..huhu..


Till then..


XoxO..




1 comment:

  1. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete